Alegerea unui laptop pentru editare foto si video: criterii de care sa tii cont

19 martie 2021
Autor:
Content SEO

Aplicatiile folosite pentru editarea foto si video au nevoie de resurse hardware adecvate: putere de procesare, memorie RAM, procesor grafic dedicat, solutii de stocare rapida –  de tip SSD. O solutie mobila trebuie sa contina si un ecran de dimensiuni mari, cu rezolutie pe masura si capacitate de redare fidela a culorilor.

Daca ai nevoie de repere in alegerea solutiei tehnice optime, gasesti mai jos cateva dintre criteriile ce trebuie luate in considerare atunci cand te lansezi in cautarea unui laptop potrivit pentru editare foto si video.

Microprocesor si memorii rapide

Microprocesorul este, cu siguranta, cea mai importanta componenta in acest caz. De aceea, alegerea unui produs de ultima generatie – multi-core – este recomandarea specialistilor pentru o functionare fluida a aplicatiilor.

Piata ofera o multitudine de optiuni din care poti alege. De pilda, gama de laptopuri HP de la PC Garage se distinge prin configuratii robuste, cu procesoare Intel I3, I5 si I7 sau AMD Ryzen si memorii DDRAM 4 rapide, de minim 2133 Mhz. Desigur, un procesor Intel I7 de generatia a 10-a, tactat la 5 Ghz si cuplat cu 32 Gb DDR4 la 2933 Mhz, reprezinta parte dintr-o configuratie de vis, insa aplicatiile de editare foto/video functioneaza acceptabil si pe procesoare dual-core I5 sau AMD Ryzen – minimul de memorie DDR4 recomandat fiind de 16 Gb.

SSD mare, cu viteze de scriere/citire ridicate

Pentru o foarte lunga perioada de timp, principala frana in dobandirea unei viteze decente in procesul de prelucrare foto sau video a fost hard-disk-ul, care, din cauza limitarilor tehnologice, avea o viteza de scriere/citire redusa. Introducerea tehnologiei SSD si imbunatatirea continua a vitezei acestui tip de memorie au condus, in mod firesc, la descatusarea potentialului procesorului, al memoriilor rapide, precum si la imbunatatirea functionalitatii aplicatiilor.

Tehnologia in acest caz este speciala, nevoia de spatiu de stocare acuta HP ofera configuratii in care un SSD cu o capacitate de 512 Gb sau chiar 1 Tb este folosit pentru instalarea sistemului de operare si a aplicatiilor, in timp ce un HDD clasic de 7200 RPM se utilizeaza pentru stocarea fisierelor ce fac obiectul prelucrarii.

Placa grafica dedicata

Este una dintre cele mai importante componente, absolut necesare in sustinerea efortului de procesare a microprocesorului central. Cu o arhitectura specializata in procesare grafica si memorie dedicata, placa grafica face posibila o editare fluida a oricarui tip de material foto sau video. Nu acelasi lucru se poate afirma despre o placa video integrata, care are performante limitate si se bazeaza pe memoria RAM a sistemului.

Solutiile de top se sprijina pe placi grafice dedicate Nvidia RTX 2070/2080 sau AMD Vega, iar pentru configuratii de buget se utilizaeza preponderent solutii integrate de la Intel (Iris Plus) sau AMD Radeon (520/530).   

Ecran de calitate, cu diagonala de mare

O alta componenta esentiala este ecranul, care pentru un laptop specializat in editare foto/video este foarte important – atat dimensiunea, cat si rezolutia acestuia, precum si fidelitatea in reproducerea culorilor. 17,3” este diagonala ideala, deoarece acest tip de  ecran are o suprafata de lucru suficient de mare pentru editare, iar rezolutia ar trebui sa fie minim 1080p (FHD). Display-urile folosite de HP, de exemplu, se remarca printr-o luminozitate medie foarte buna (342 cd/m2), contrast 1385:1 si un nivel de negru de 0.26 cd/m2. Este de remarcat si fidelitatea buna in reproducerea culorilor: 96% sRGB si 60% AdobeRGB.

Conectivitate performanta

O selectie decenta de porturi este absolut necesara pentru o experienta de lucru optima. Un laptop din aceasta clasa ar trebui sa includa cat mai multe porturi USB 3.0 A si USB 3.1 C gen 2, Display Port si Mini-Display Port, HDMI, Thunderbolt 3, dar si un card-reader performant,alaturi de un port RJ45. Toate acestea trebuie sa fie completate de capacitati de conectare WI-FI 6 ax si Bluetooth 5.0.

In concluzie, un laptop bun pentru editarea de material multimedia reprezinta un mix echilibrat de putere de procesare si stocare rapida, putere de procesare grafica si redare fidela a culorilor. Este foarte important ca toate aceste resurse hardware sa fie sustinute in mod fericit de aplicatii robuste, care sa ofere suficient de multa flexibilitate si optiuni de lucru pentru a face fata diferitelor provocari din domeniu.

 

1

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram