fbpx

Vezi care este starea inregistrarii la TVA

Vezi care este starea inregistrarii la TVA

Starea inregistrarii la TVA reprezinta un aspect important pentru orice persoana care desfasoara activitati economice si este obligata sa se inregistreze in Registrul de evidenta a persoanelor obligate la plata TVA. Aceasta inregistrare are ca scop identificarea si monitorizarea persoanelor care colecteaza TVA si care au dreptul sa deduca TVA.

Iata cum poti vedea care este starea inregistrarii la TVA

Registrul este tinut de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si este accesibil publicului pe site-ul institutiei. Persoanele care sunt inregistrate in acest registru au un cod de inregistrare in scopuri de TVA (CUI) si un numar de inregistrare in registrul de evidenta a persoanelor obligate la plata TVA (RO).

Pentru a verifica starea inregistrarii la TVA a unei companii, poti accesa cu cea mai mare incredere site-ul ANAF sau site-ul tva.contello.ro si poti verifica informatiile din Registrul de evidenta a persoanelor obligate la plata TVA.

Exista mai multe stari posibile ale inregistrarii la TVA. In primul rand, o persoana poate fi inregistrata in scopuri de TVA si sa aiba dreptul sa deduca TVA. Aceasta este situatia in care persoana are activitati economice care implica vanzari de bunuri sau servicii pentru care se colecteaza TVA si in acelasi timp achizitioneaza bunuri sau servicii pentru care are dreptul sa deduca TVA.

O alta situatie posibila este aceea in care o persoana este inregistrata in scopuri de TVA, dar nu are dreptul sa deduca TVA. Acest lucru se poate intampla in cazul in care persoana are activitati economice care implica doar vanzari de bunuri sau servicii pentru care se colecteaza TVA, dar nu achizitioneaza bunuri sau servicii pentru care ar avea dreptul sa deduca TVA.

Cate tipuri de TVA exista la companii

TVA la export: acesta se aplica la produsele si serviciile exportate in afara tarii si poate fi dedus din TVA colectata.

TVA la import: acesta se aplica la produsele si serviciile importate din afara tarii si trebuie platit de catre companie.

TVA redus: acesta se aplica la anumite produse si servicii care sunt considerate esentiale pentru traiul de zi cu zi al populatiei, cum ar fi alimentele, medicamentele, energie si transportul public.

TVA scutit: acesta se aplica la anumite produse si servicii care sunt considerate esentiale pentru anumite activitati sau categorii de persoane, cum ar fi educatia, serviciile medicale si culturale sau organizatiile fara scop lucrativ.

TVA invers: acesta se aplica in cazul in care beneficiarul serviciului sau produsului este responsabil pentru plata TVA in locul furnizorului.

Poti accesa cu incredere site-ul tva.contello.ro si vei putea verifica informatiile de care ai nevoie.