„Un nou proiect european la Colegiul Auto Traian Vuia”

19 mai 2015

In perioada 11-15 Mai 2015, Colegiul Auto Traian Vuia din Targu Jiu a fost gazda celui de-al doilea schimb de elevi, in cadrul parteneriatului strategic "Career In Art", avand numarul de referinta 2014-1-PL01-KA201-002787, proiect finantat de catre Comisia Europeana, prin programul Erasmus+, actiunea cheie 2.
Principalele obiective au fost ca toti elevii si profesorii din scolile partenere sa inteleaga România prin aspecte majore ale experienței umane: arta tradiționala și cultură, sa obțina o fundație solidă despre tradițiile și cultura din România prin intermediul a două ateliere de lucru, sa ințeleaga și sa aprecieze modul în care sunt realizate vase din ceramica și ce reprezintă diferitele motive utilizate in decorarea acestora, sa inteleaga semnificatia și contextul semne cusute pe ia româneasca.

Prima zi a demarat cu o vizita de lucru in Horezu, loc in care s-a organizat primul workshop, dedicat ceramicii. Un artizan olar a realizat cateva obiecte: farfurii, vaze etc. din lut, pentru ca apoi fiica acestuia sa decoreze alte obiecte, deja uscate. Fiecare dintre elevii din scolile partenere a avut apoi ocazia sa decoreze propria farfurie, ajutati de artizanii din Horezu. In cea de-a doua parte a zilei, s-au vizitat Pestera Muierii si Manastirea Polovragi, locuri ce au fost percepute pozitiv de catre elevii și profesorii din țările participante.

A doua zi de dimineata, toti oaspetii au fost intampinati de dna director Baltaretu Cerasela si de coordonatorul proiectului, Udrescu Liviu. Dupa cateva cuvinte de bun venit, fiecare grup de elevi a prezentat scoala si orasul pe care le reprezentau. Au urmarit apoi un video tradus in limba engleza, despre istoria Iei si a semnificatiilor ascunse in spatele motivelor utilizate pentru a o broda. Maistrele din liceul nostru le-au explicat apoi modul in care trebuie croita Ia si atelierul de creatie a Iei Romanesti a inceput. Elevii si profesorii au fost impartiti pe grupe si fiecare dintre ei a exersat, pe o bucata de material, modelul ce urma a fi folosit pe Ie. Dupa pranz, a inceput turul ghidat al orasului, fiindu-le prezentate operele lui Brancusi, dar si alte sculpturi realizate in timpul Festivalului Brancusiana,făcându-se similitudini cu opere și artiști din țările de origine ale participanților.

A treia zi, fiecare grup a primit partile componente ale Iei si a trecut la brodarea acestora, utilizand modelul exersat in ziua precedenta. S-a lucrat intens si cu entuziasm, desi progresul era lent, florile ivindu-se si colorand materialul alb. Dupa pranz, am vizitat impreuna Muzeul de Arta. Apoi s-a organizat in parcul central un workshop menit sa disemineze proiectul si pasiunea pentru arta in randul cetatenilor din Targu Jiu. Rezultatul a fost peste asteptari, copii mici si mari, dar si parintii acestora s-au alaturat viitorilor artisti si au adus la viata aleile parcului, desenandu-le cu creta colorata si amintind totodata de jocuri uitate ale copilariei.

Joi, am contiunat lucrul la Ii, si, dupa ce modelul a fost finisat, piesele ce compun bluzele au fost conectate. Tot atunci, s-a realizat si evaluarea workshop-urilor si a activitatilor derulate. Dupa amiaza a fost libera, apoi am organizat o seara interculturala, in care fiecare scoala a pregatit cantece si dansuri traditionale. Am degustat dulciuri specifice fiecarei tari si am avut ocazia sa invatam mai multe despre cultura celorlalti parteneri.

Ultima zi a fost petrecuta in Muzeul de Istorie, aici oaspetii au aflat Istoria Romanilor si spre surprinderea noastra am realizat cat de multe lucruri ne leaga. A urmat momentul despartirii, unul greu intrucat s-au legat prietenii.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram