Tratamentul psihoterapeutic al tulburarii bipolare

31 ianuarie 2020
Autor:
Digital Metrics

Tulburarea bipolara este foarte diferita la fiecare individ. Evolutia bolii depinde si de tipul de tulburare bipolara. In forma clasica, tulburarea bipolara I, fazele maniacale si depresive alterneaza - uneori la intervale restranse.

Exista mai multe tipuri de tulburari bipolare. In tulburarea bipolara II predomina fazele depresive si apar doar asa-numitele faze hipomaniace. In ciclotimie, atat fazele maniacale cat si cele depresive sunt slabe. Totusi, acest lucru nu inseamna ca bolnavii cu tulburare bipolara II sau ciclotimie au mai putine suferinte, deoarece, cu aceste forme de tulburare bipolara, episoadele maniacale sau depresive apar deseori mai frecvent decat in ​​cazul tulburarii bipolare I.

Starea de spirit se schimba la intervale

Fazele depresive si maniacale dureaza de obicei intre opt si douasprezece saptamani. Intre aceste episoade, persoanele care sufera pot fi de asemenea lipsite de simptome pentru o lunga perioada de timp. In forma speciala, care se numeste "ciclism rapid", cel putin patru faze de manie sau depresie apar pe tot parcursul anului.

Tulburarea bipolara apare de obicei pentru prima data intre varsta de 15 si 25 de ani. Cu cat tulburarea bipolara apare mai devreme, cu atat evolutia este mai nefavorabila. Studiile arata ca pacientii tineri sunt mai predispusi la suicid si au adesea alte tulburari mentale. Expertii estimeaza ca rata sinuciderilor la pacientii bipolari este de aproximativ 15%.

Diagnosticul precoce este important

Este important ca o afectiune bipolara sa fie diagnosticata cat mai repede posibil. Daca sunt lasate netratate, fazele maniacale si depresive apar tot mai des. Cu cat sunt mai multe episoade maniacale sau depresive prin care a trecut un pacient, cu atat este mai complex tratamentul de obicei. In schimb, acest lucru inseamna ca terapia cu medicamente in timp util poate imbunatati semnificativ evolutia.

Ce este tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara apartine grupului de tulburari afective, in care exista modificari ale starii de spirit si ale nivelului de activitate. Tulburarea bipolara a dispozitiei este cunoscuta si sub numele de boala maniaco-depresiva. Aceasta afectiune inseamna ca exista schimbari puternice de dispozitie, in care sentimentele fluctueaza intre manie si starea de spirit depresiva.

Pe langa starea de spirit, tulburarea bipolara afecteaza:

  • Activitatile;
  • Somnul;
  • Gandirea;
  • Stima de sine.

Unii pacienti prezinta episoade maniacale sau hipomaniace chiar si fara faze depresive. Pacientii cu hipomanie sau manie fie experimenteaza o stare de spirit anormala, exagerata, euforica, expansiva, fie sunt agresivi si vor sa isi faca singuri rau.

Tulburarea bipolara I se caracterizeaza prin faze maniacale pronuntate sau hipomanie si depresie. Tulburarea bipolara II determina, de asemenea, manie si depresie, dar fazele maniacale sunt mult mai putin pronuntate decat in ​​tulburarea bipolara I.

Ciclotimia este un alt tip de tulburare bipolara. Aceasta afectiune bipolara este o forma atenuata, cronica a bolii. Ciclotimia este insotita de o instabilitate constanta a starii de spirit, caracterizata prin schimbarea dintre dispozitiile depresive usoare si starile agitate (hipomanie). Aceasta forma de tulburare bipolara poate fi adesea intalnita la rudele pacientilor cu tulburari de dispozitie bipolara si, in combinatie cu conditii de viata nefavorabile, se poate dezvolta intr-o tulburare de dispozitie bipolara pronuntata.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram