Ce se intampla daca nu urmezi un tratament ortodontic pana la 14 ani

aparat dentar

Cresterea anormala a dintilor nu este o problema ce poate fi trecuta cu vederea. Daca nu se iau masuri imediate pentru a o inlatura, respectiv pentru a dirija corect cresterea dintilor, acestia se pot alinia intr-un mod deloc placut sau sanatos.

Medicii specialisti in ortodontie, ramura a stomatologiei ce se ocupa cu indreptarea dintilor, ne recomanda sa luam masuri chiar de la primele semne ale cresterii anormale. In caz contrar, daca persoana in cauza are deja peste 14 ani, nu se va mai putea face nimic pentru ea. Mai exact, dupa 14 ani forma maxilarului devine fixa, nu mai poate fi corectata, ceea ce inseamna ca pentru a indrepta dintii s-ar putea sa fie nevoie de o serie de extractii dentare.

Cum se desfasoara tratamentul ortodontic la copii si la adulti?

In cazul copiilor, tratamentul ortodonic nu este atat de complicat, avand in vedere ca pana la varsta de 14 ani forma maxilarului mai poate fi modificata cu usurinta. La Clinica Stomatologica Dental Premier, de exemplu, specialistii opteaza intotdeauna pentru un aparat dentar fix sau mobil atunci cand vine vorba de copii.

Aparatul dentar fix este perfect pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 12 ani – interval in care incep dintii definitivi sa apara, iar cresterea lor ar putea fi anormala. Acest tip de aparat poate corecta si forma maxilarului ce poate fi una incorecta din cauza suptului degetelor sau a biberoanelor.

Aparatul dentar fix poate fi purtat atat de copii, cat si de adulti. El este format din bracket-uri metalice sau ceramice ce vor fi lipite pe suprafetele exterioare ale dintilor.

In cazul adultilor, tratamentul ortodontic este mult mai indeplungat si mai dificil. Oasele maxilare nu mai prezinta elasicitate ca si in cazul copiilor, iar asta inseamna ca dintii vor fi fortati pentru a se indrepta. Dupa cum s-a mai spus, exista cazuri in care pacientul are nevoie de o extractie pentru ca dintii sai sa se alinieze corect. Adultii pot opta si pentru aparate dentare invizibile.

Mai multe detalii, cei interesati pot accesa dentalpremier.ro. Aici expertii Clinicii Stomatologice le stau la dispozitie cu toate informatiile de care au nevoie pentru a se convinge de cat de importanta este aplicarea tratamentului ortodontic la timp.