Totul despre paradontoza.

12 septembrie 2018
Autor:
Yoseo Design

Boala parodontala este una dintre cele mai neplacute boli ale cavitatii bucale, in conditiile in care te poate lasa fara dinti. Cunoscuta drept paradontoza, aceasta boala duce la inflamarea tesutului de sustinere a dintelui si ulterior la distrugerea totala a acestuia.

De cele mai multe ori, simptomele parodontozei sunt ignorate de pacienti, cel putin pana in momentul in care este prea tarziu.

In functie de evolutie, boala parodontala se poate descoperi in stadii diferite: gingivita, parodontita si parodontita profunda.

 

Care sunt principalele semne ale parodontozei?

 

In prima faza, mai exact in faza de gingivita, paradontoza se manifesta prin inflamarea gingiei si modificarea culorii acesteia spre rosu-violaceu.  De asemenea, cei care sufera de o astfel de problema pot sa aiba dureri, sangerari la periaj si o senzatie neplacuta de puruit gingival.

Ulterior, daca nu este tratata in stadiul initial, boala evolueaza spre parodontita care duce la retragerea gingiei de pe dinti, dezvoltarea pungilor parodontale si intr-un final pierderea dintilor.

 

Care sunt cauzele acestei boli?

 

De regula, cauzele au o legatura directa cu obiceiurile zilnice. Igiena dentara deficitara este pe primul loc in aparitia parodontozei, insa sunt o multime de alte probleme care pot genera o astfel de problema, precum fumatul, diabetul, alimentatia foarte bogata in saruri minerale sau stresul. Chiar si anumite medicamente duc la aparitia gingivitei si ulterior a parodontozei.

Exista si o componenta genetica, insa nu este decisiva. De regula, cei care au o igiena dentara foarte buna nu ar trebui sa sufere de astfel de probleme.

 

Se poate preveni paradontoza?

 

Cu siguranta, da! In primul rand este bine sa existe o igiena dentara impecabila, mai ales daca s-a ajuns la concluzia ca exista risc de gingivita. Periajul trebuie sa fie facut corect, este bine sa se foloseasca ata dentara si de asemenea sa se foloseasca apa de gura.

Un sfat al medicilor stomatologi este acela de a se folosi pasta de dinti care este gandita in asa fel incat sa protejeze gingiile si o periuta de dinti care poate sa ajunga in puncte dificile, acolo unde se acumuleaza cantitati mari de tartru.

 

 

Paradondoza tratament?

 

Exista mai multe variante de tratamente, in general paradontoza avand nevoie de timp si de investitii serioase pentru rezultate cat mai bune. Tratamentul stomatologic poate sa difere foarte mult in functie de stadiul in care se afla boala:

  • Gingivita. Tratamentul gingivitei este simplu si consta in indepartarea tartrului de pe dinti si educarea pacientului pentru o igiena cat mai buna.
  • Parodontita. Tratamentul consta in curatarea suprafetei dintelui care a fost expusa de retragerea gingiei. Este un tratament ceva mai complex si mai dureros, insa de foarte multe ori da rezultate. Este un tratament non chirurgical care functioneaza doar atunci cand paradontoza nu este avansata.
  • Parodontita profunda. In stadiile avansate ale bolii este nevoie de un tratament chirurgical. Acesta presupune chiuretaj subgingival, gingivectomii, diverse  operatiisi aditii osoase, precum si aplicarea unor substante ce au rol de a regenera tesutul care sustine dintele. Procesul este unul complex, dureros si dureaza foarte mult.

De-a lungul timpului, medicii stomatologi au dezvoltat tot felul de solutii inovatoare pentru paradontoza, tratamentele pe baza de laser sau tratamentele naturiste fiind foarte des intalnite. Unele dintre acestea sunt chiar eficiente si cu siguranta, studiile continua si reusesc sa aduca solutii din ce in ce mai interesante.

Daca se doreste tratarea parodontozei naturist, exista cateva indicatii si cateva plante care pot da rezultate, insa nu si in stadii avansate:

  • Tratamentul cu frunze de maselarita si hrean. Este un tratament folosit inca din cele mai vechi timpuri si este foarte eficient atata vreme cat se face in fiecare dimineata, timp de jumatate de an. Tratamentul se face sub forma de gargara si nu este 100% sigur, in conditiile in care maselarita este o planta destul de periculoasa daca este inghitita. In jumatatea de an de tratament trebuie sa se faca gargara timp de o saptamana, dupa care pauza o saptamana si tot asa. Simpla mestecare a hreanului poate sa dea, de asemenea, rezultate destul de bune.
  • Paradontoza tratament cu uleiuri de masline si de susan. Uleiurile sunt si ele foarte sanatoase si pot da rezultate bune, tot sub forma de gargara. In anumite parti ale lumii, gargara cu uleiuri de susan si de masline este o parte a rutinei zilnice. Aceasta se face dupa spalarea pe dinti. Experienta nu este una tocmai placuta, insa este sanatoasa. Daca nu iti place in mod deosebit gustul de ulei, poti sa iti masezi gingiile cu amestecul de uleiuri.
  • Folosirea ceaiurilor si a propolisului. Propolisul este un aliment incredibil pentru toti cei care sufera de paradontoza. De asemenea, ceaiul de musetel poate sa fie o solutie mai mult decat buna, in conditiile in care are proprietati antiseptice si calmante. Daca se bea ocazional ceai de musetel, gingiile inflamate pot sa se vindece. De asemenea, functioneaza si in cazul in care exista alte rani in cavitatea bucala. Un alt ceai foarte bun este cel de busuioc. Pe langa faptul ca ajuta la vindecarea parodontozei,acesta previne aparitia micozelor din gura.
  • Lamaile si castravetele. Un alt tratament destul de eficient este conturat prin consumul unor alimente bune in acest sens. Aici amintim de banane, de sucul de varza, de lamai si de castraveti.

Din pacate, tratamentele naturiste sunt eficiente doar in fazele incipiente ale bolii. De regula, atunci cand se ajunge la parodontita este bine sa se consulte un medic stomatolog pentru un  plan de tratament complex.

Partea buna este ca exista tratament. Chiar daca acesta este de lunga durata si are un cost nu tocmai mic, exista speranta pentru cei care au ajuns sa aiba astfel de probleme. Pana la urma, ceea ce conteaza cu adevarat este o viata normala, in care zambetul sa poata fi cat mai larg iar alimentatia sa fie facuta cu toti dintii.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram