Top 5 cei mai bine vanduti artisti in 5 ani de AraArt: Tonitza Luchian Grigorescu Aman si Petrascu

3 septembrie 2015

Luna septembrie 2015 marcheaza aniversarea a 5 ani de cand Casa de Licitatie AraArt activeaza pe piata de arta din Romania. Inceputul Casei de Licitatie AraArt se confunda cu mostenirea Tonitza. Mai concret, mostenitorii colectiei detinute de Mihaela Tonitza, fiica lui Petru, unicul fiu al lui Nicolae N.Tonitza, s-au adresat specialistilor AraArt acum 5 ani. Si asa a inceput totul…

“Imi amintesc in amanunt, fiindca era 18 septembrie, onomastica mea, Galeria Art exista de 5 ani, insa episodul mostenirea Tonitza m-a motivat in a extinde activitatea comerciala in sfera licitatiilor de arta. Aveam 111 lucrari semnate de cel ce fusese supranumit cel mai mare pictor al generatiei sale, pe care detinatorii doreau sa le puna in vanzare cat mai repede. Cum s-ar fi putut face acest lucru legal, decat deschizand si o casa de licitatie? Asa a aparut AraArt, adaugand diminutivul de la numele Ariadna alaturi de Art. Nu investitie, nu imprumut la banca, ci numai arta adevarata si profesionalism onest.” rememoreaza episodul Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de arta si expert evaluator AraArt.

Pe parcusul celor 5 ani de activitate, prin intermediul AraArt 117 lucrari de pictura si grafica semnate de Nicolae N. Tonitza au ajuns in posesia unor noi proprietari. Cea mai mare valoare la care s-a ridicat un tablou de Tonitza adjudecat intr-o licitatie AraArt a fost Fetita cu codite, estimata de expertii AraArt la suma de 20.000 euro si adjudecata pentru suma de 57.500 euro, in cadrul licitatiei numarul 15, din 23 mai 2013.

Pe locul doi se claseaza un alt nume cu greutate in arta romaneasca, si anume Stefan Luchian, cu 16 lucrari adjudecate. Dupa cum bine stim, Luchian a fost in egala masura pictor de compozitii, peisagist, portretist si genial interpret al naturilor moarte cu flori. Stefan Luchian este artistul care preia tematica florilor si o dezvolta la un inalt nivel, transformand-o intr-un gen de sine statator in pictura romaneasca. Nu-i de mirare, asadar, ca Ulcica cu garoafe a fost printre cele mai ravnite tablouri ale licitatiei AraArt numarul 22, organizata in data de 3 decembrie 2014 la Casa Capsa. De altfel, suma de 37.000 euro pentru care a fost adjudecata aceasta este cea mai mare valoare la care s-a ridicat un tablou de Luchian in licitatiile AraArt.

Podiumul este completat de Nicolae Grigorescu, cu 10 lucrari vandute. Cea mai bine vanduta lucrare a sa in cadrul licitatiilor AraArt a fost Moara, adjudecata pentru suma de 20.000 de euro, in cadrul licitatiei numarul 9, din data de 29 martie 2012. In clasamentul celor mai bine vanduti pictori in cadrul licitatiilor AraArt se mai inscrie si Theodor Aman, cu 9 lucrari, dintre care Tiganca cu trandafir la ureche a fost adjudecata pentru suma de 22.000 de euro, in cadrul licitatiei numarul 24, din data de 20 mai 2015. Ultimul, dar nu cel din urma, Gheorghe Petrascu intregeste top 5 cei mai bine vanduti pictori AraArt cu 8 lucrari adjudicate, dintre care mentionam Ulcica cu trandafiri, adjudecata pentru suma de 14.000 de euro, in cadrul licitatiei numarul 15 din 23 mai 2013.

La ceas de bilant, ramane pregnant sentimentul ca gustul romanilor pentru arta nu a fost anesteziat de conditiile economice actuale, astfel incat reprezentantul AraArt noteaza: “Este imbucurator ca, pe fondul unei crize profunde, cu implicatii si in plan financiar si social, lumea a continuat sa cumpere de la AraArt intr-un ritm egal, uneori peste asteptari. Constanta cu care s-au facut achizitiile de arta in ceea ce ne priveste ma determina sa spun ca ritmul vanzarilor AraArt este ritmul egal al muzicii lui Bach, al acelui binecunoscut clavecin bine temperat”.

In plus, trebuie remarcat fenomenul maturizarii pietei de arta, ce coincide cu schimbarea viziunii cumparatorului de arta din Romania. Cumparatorul de arta de astazi nu mai are nimic in comun cu cel de acum 4-5 ani. Pe scurt: este prudent, este atent si doreste sa fie informat corect.

“Acum ceva vreme, cumparatorii se bateau pe o lucrare slaba a unui nume rasunator, astazi au alte pretentii. In primul rand vor ca imaginea sa fie placuta ochiului, cauta, asadar, valoarea estetica. Apoi, isi doresc ca valoarea sa fie motivata teoretic de cineva avizat. De asemenea, vor sa primeasca toate garantiile privind confortul unei stari de sanatate optime a lucrarii, precum si sa constate ca pretul este in conformitate cu valorizarea artei noastre pe piata mondiala. Lasand modestia de-o parte, credem ca aceasta schimbare de mentalitate a cumparatorului de arta se datoreaza macar putin si existentei pe piata a Galeriei si Casei de Licitatie AraArt” mai adauga Prof. Dr. Ariadna Zeck, subliniind misiunea asumata de AraArt pentru educarea publicul iubitor de arta si stimularea interesului romanilor pentru patrimonial cultural.

***
Lucrarile si detaliile tehnice pot fi consultate pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatie AraArt.

Casa de licitatie AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram