Tonul si beneficiile sale pentru sanatate

26 noiembrie 2012

Tonul reprezinta o sursa importanta de sanatate pentru organism, de aceea va prezentam beneficiile sale, alaturi de o reteta gustoasa de pizza cu ton si cascaval.

Tonul reprezinta o sursa importanta de Omega-3 acizi grasi si DHA (acidul docosahexanoic). Acizii grasi Omega-3 s-au dovedit a fi benefici pentru sistemul cardiovascular, protejand, totodata, plamanii impotriva astmului, creierul impotriva bolii Alzheimer si impotriva declinului cognitiv si, nu in ultimul rand, articulatiile impotriva artritei.

Studiile arata ca acizii grasi Omega-3 au proprietati anti-cancer. Mai mult, tonul contine seleniu, o componenta a unei enzime detoxifiante puternice in corpurile noastre numita glutationa peroxidaza. Tonul este, de asemenea, o sursa importanta de vitamine B si de acid folic.

Este recomandat sa nu cumparam ton proaspat deoarece contactul cu aerul ii va afecta culoarea, aroma si proprietatile nutritive. Daca alegem, totusi, sa pastram tonul proaspat in frigider, cel mai bine este s ail asezam pe un pat de gheata, in partea cea mai rece. Cu toate acestea, pe termen lung, cea mai buna varianta este aceea a congelarii.

Conserva de ton poate fi in apa, bulion sau ulei. Este de preferat cheltuirea mai multor bani pe branduri premium, deoarece acestea au tonul cu carnea mai ferma (cand este conservata, carnea e cruda si fiarta o singura data). In cazul majoritatii conservelor de ton, carnea este fiarta de doua ori: o data pentru a iesi oasele cu usurinta si a doua oara cand carnea este introdusa in cutii.

Optiunile pentru a include tonul in alimentatie ar fi urmatoarele:

- Se pot face chiftelute din ton sau acesta se poate adauga la retetele cu chiftelute
- Se pot utiliza bucati marunte de ton si orez pentru a face chiftele japoneze
- Tonul merge foarte bine, de asemenea, cu oua, asa ca se poate adauga in compozitia omletei
- Se poate gati o pizza gustoasa cu ton a carei reteta o vom si prezenta in continuare.

Pizza a devenit o mancare extrem de populara si cei care o consuma regulat stiu ca ea poate reprezenta o dieta extrem de sanatoasa atunci cand o gatim folosind ingrediente sanatoase. In prezent este preferata optiunea efectuarii comenzilor pentru pizza la domiciliu, insa nici varianta gatirii ei acasa nu a disparut.

Pentru aceia dintre voi care prefera sa isi gateasca singuri o pizza, iata o reteta reusita de pizza cu ton si cascaval.

Ingrediente necesare:

1 conserva ton bucati
30 ml ketchup
1 lamaie
1 ardei
100 g masline
100 g cascaval
oregano

Modul de preparare:

Coca se lasa la crescut timp de 15-20 minute. Se intinde aluatul si se stropeste cu ketchup. In continuare, se scurge tonul din conserva de lichidul din aceasta si se presara peste aluat. Se adauga ardeiul taiat in felii subtiri, maslinele si apoi felii subtirele de lamaie. La final se rade cascavalul si se presara oregano. Pizza se introduce la cuptor la 220 de grade Celsius pentru 15 minute.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram