Toate informatiile despre viespi (morfologia, ciclul de viata, metode de combatere)

5 iulie 2021
Autor:
livepr

A venit caldura si viespile au dat navala in curtea, casa sau apartamentul tau? Afla acum totate informatiile de care ai nevoie in lupta cu acest daunator nemilos. Afla cum te poti proteja de viespi si ce le atrage pe acestea in caminul tau.

Descrierea morfologica

Lungime de pana la 30mm; Ochii rinichilor doua perechi de aripi membranoase, cele din spate mai mici decat cele anterioare si atasate de ele printr-un rand de carlige minuscule; aripile pliate longitudinal in repaus; piese bucale adaptate pentru mestecat si lingere; suprafata dorsala a primului segment toracic se extinde posterior sub forma unui mic lob care se suprapune bazei anterioare; abdomenul ingustat la baza, asemanator unei talii; metamorfoza completa, cu stadiul de ou, larva, pupa si adult; se caracterizeaza printr-un sistem social complex (subfamilia Vespinae).

Marimea viespei comune (lucratoare) are o lungime de 18 mm.
Genuri: Vespula si Vespa.
Aspect similar. Se disting prin desenele fetei si abdomenului.

Distributia geografica

Cuibareste in subteran si in copaci si construind cavitati.

Informatii complete despre viespi si servicii de dezinsectie pentru combaterea viespilor gasiti pe Pestcontrol-Bucuresti

Relevanta ca daunator

Viespile pot fi considerate insecte benefice. Cuiburile se dezvolta primavara si inceputul verii, iar lucratorii ies in cautare de larve, resturi de carne si chiar pesti pentru a hrani larvele. Prin urmare, ajuta la controlul daunatorilor insectelor si la descompunerea carcaselor. Muncitorii prefera carbohidratii bogati in energie, pe care ii obtin din fructe si nectarul florilor. Pot actiona ca polenizatori, desi este putin probabil sa fie la fel de eficienti ca albinele.

In general, insa, viespile sunt privite ca o amenintare sau o amenintare pentru sanatate.

Desi mananca fructe precum, p. De exemplu, merele, perele si prunele sunt considerate eliminatori si propagatori ai daunelor cauzate de alti daunatori si boli.

Nevoia de a aduna lemn pentru a construi cuiburi inseamna ca viespile pot deteriora componentele din lemn din cladiri, garduri si chiar mobilier de gradina.

Viespile sunt deosebit de incomode la sfarsitul verii, cand lucratorii sunt scutiti de colectarea alimentelor proteice pentru pui si isi pot dezlantui pasiunea pentru dulciuri, cum ar fi, de exemplu. gemuri si siropuri. Acestea provoaca disconfort la intrarea in bucatarii, brutarii si alte unitati in care sunt manipulate produse aromate dulci. Pot contamina alimentele si pot enerva sau intepa personalul.

In locurile cu densitate mare de viespi, care constituie o amenintare reala, productia la locul de munca se poate opri.

Ceea ce ii ingrijoreaza pe cei mai multi oameni este capacitatea viespilor de a provoca intepaturi dureroase. Unele accidente de trafic inexplicabile au fost uneori atribuite distragerii soferilor de prezenta viespilor. Nu sunt deosebit de agresivi; viespile domestice inteapa pentru a-si apara cuiburile.

Intepatura este produsul injectiei de venin in victima prin ovipozitorul modificat al femelelor. Spre deosebire de albine, viespea poate scoate stingerul de la victima. Veninul este hemolitic, hemoragic si neurotoxic. De asemenea, contine histamina, care provoaca eritem, inflamatie si urticarie pe piele.

Intepaturile de viespe in gat pot provoca obstructii respiratorii. Pe de alta parte, pot avea efecte toxice directe si pot provoca slabiciune, dispnee, varsaturi, diaree si, ocazional, urticarie. Aceste simptome apar de obicei numai dupa un atac masiv. Principalul pericol este riscul de soc anafilactic, care poate duce la moarte din cauza intepaturilor multiple sau simple.

Simptomele, care se pot dezvolta rapid, includ tulburari respiratorii, slabiciune, eruptii cutanate mancarime, umflaturi faciale si varsaturi insotite de dureri abdominale, spasme sau diaree. Daca se suspecteaza soc anafilactic, trebuie solicitata asistenta medicala.

Intepaturile pot fi tratate cu o compresa rece sau creme antihistaminice aplicate in 20 de minute. De asemenea, se recomanda aplicarea unei creme antiseptice adecvate pe piele pentru a evita infectiile.

Ciclul de viata

Viespile sunt de obicei insecte domestice care construiesc cuiburi noi in fiecare an.

Reginele, mai mari decat muncitorii, hiberneaza in gaurile cladirilor, sub scoarta libera sau in cuiburi vechi. Ele apar primavara si se hranesc cu nectar si seva. Cuiburile sunt construite sub pamant, in cladiri, copaci sau arbusti, cu un rol pe care il fac viespile mestecand lemnul si alte resturi vegetale cu saliva.

Mai intai se fixeaza o bolta in partea superioara a cuibului si apoi un pedicel central de care atarna restul cuibului. Regina construieste un strat de celule hexagonale orientate in jos, pornind radial de la pedicel. Mai multe straturi de hartie de viespe infasoara cuibul pentru a-l proteja de elemente si a retine caldura.

Ouale sunt depuse in primul strat al cuibului construit de regina. Acestea sunt fixate in locul de asezare si larvele, care eclozeaza in cateva zile in functie de temperatura, apar doar partial pentru a evita caderea din celule. Larvele dezvoltate construiesc coconi de matase si se sigileaza in celule pentru a se prinde. Prima generatie de muncitori apare la 4 pana la 6 saptamani dupa stabilire. Aceste viespi sunt femele, dar mai mici decat matcile; masculii apar tarziu in sezon. Muncitorii sunt responsabili de sarcinile de conservare a cuibului, largindu-l cu noi straturi radiale de celule atarnate de pedunculii de hartie de viespe, sub primul strat. In acest fel pot construi pana la opt straturi, toate invelite in hartie de viespe, cu intrarea in partea de jos. Daca cuibul se supraincalzeste, muncitorii il aerisesc batand din aripi sau aduc picaturi de apa racite prin evaporare. De asemenea, muncitorii cauta hrana pentru larve, in special alimente bogate in proteine, cum ar fi, p. de exemplu, muste, omizi, paianjeni etc.

In schimb, larvele emana o secretie care contine zahar si proteaze si pe care lucratorii o ingereaza ca supliment nutritiv, pe langa facilitarea degradarii alimentelor proteice destinate larvelor. Este o relatie de trophalaxis, in care ambele parti beneficiaza si care probabil ajuta la asigurarea loialitatii lucratorilor fata de cuib.

Pe masura ce muncitorii extind cuibul, regina se rasfata cu ouale. Fiecare celula poate fi utilizata de mai multe ori pentru cresterea larvelor, iar pana la sfarsitul verii cuibul poate contine 20.000 de viespi sau mai mult.

Toamna se nasc noi regine si barbati. Barbatii vor fertiliza reginele, care vor pleca in cautarea unor locuri pentru hibernare. Cuiburile mor odata cu debutul sezonului rece.

Masuri de control

Masurile de control se pot concentra asupra viespilor care cauta hrana sau cuiburile acestora.

Controlul viespilor in cautarea hranei.

  1. a) Igiena / management

Viespile furajere pot fi impiedicate sa patrunda in cladiri prin retele de plasa de 3 mm. Capcanele pentru momeli sunt eficiente la scara mica.

  1. b) Combaterea prin insecticide

Aerosoli de descarcare spatiala: aerosoli de descarcare spatiala in
interior, de dimensiuni mari sau mici (de exemplu, spray-uri manuale) pot fi folositi pentru a dobori si a ucide viespile in timpul zborului. Specialistii trebuie sa ia masuri de precautie pentru a evita sa fie muscati de insecte intoxicate.

Aerosoli cu descarcare de suprafata:
Aplicarea unui film rezidual de insecticid poate favoriza controlul local al viespilor, p. de exemplu, in jurul punctelor de aport de sirop.

Controlul cuiburilor de viespi folosind insecticide

Pentru a localiza cuiburile, alegeti o zi senina si cautati semne de activitate a viespei in cele mai probabile locuri. Traseele de zbor ale viespilor in cautarea hranei converg catre sau se indeparteaza de cuiburi si permit determinarea pozitiei lor.

Cuiburile trebuie tratate cu insecticide numai atunci cand nu se observa activitate in apropierea lor.

Specialistii vor purta imbracaminte de protectie adecvata, inclusiv voal, manusi, maneci stranse si pantaloni cu tiv inchis. Alti oameni ar trebui sa stea departe.

Tratamente cuiburi

Tratamente cu pulbere:
Aplicarea unei pulberi insecticide in jurul si la intrarea cuibului. Muncitorii se contamineaza cand se intorc la cuib si trag in interior praful. Aplicarea se face cu pulverizatoare mecanice care pot transporta tuburi de extensie, o lingura (care poate fi atasata la o bagheta) sau o incarcare de presiune proprietara, etichetata corespunzator. Spray de

descarcare de suprafata:

aplicarea libera si directa a unui aerosol lichid de descarcare de suprafata la cuib sau la gaurile de intrare ale cuiburilor ascunse.

Fumigatie:
eliberarea unui fum insecticid in cavitatea ocupata de cuib.

Dezinsectie, Deratizare si Dezinfectie SRL ( Servicii de deratizare ) Adresă: Strada Vigoniei 6, București 040341 – Telefon: 0765 444 422 / Program: Deschis non-stop

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram