Tipuri de traverse și factori externi

3 octombrie 2020
Autor:
IzzyReduceri

Traversele de cale ferată sau des denumite Railway Sleeper, sunt un accesoriu indispensabil atunci când luăm în considerare construcția feroviară. Fie că vorbim despre traverse pentru macazuri sau traverse pentru poduri este important modul în care prelucrăm materialul în funcție de factorii externi care pot apărea.

 Traverse de cale ferată – importanța construcției

Traversele destinate căilor ferate au rolul de prindere a ecartamentului în așa fel încât acesta să producă legarea șinelor între ele, din acest motiv construcția unor traverse se face conform oricărui timp de ecartament.

Pentru un transport sigur și în siguranță este important materialul dat spre prelucrare și modul în care acesta este fabricat. Pentru a avea parte de rezultatul dorit, multe companii sunt atente la materialul din care confecționează traversele.

În urma unor studii multiple, cel mai eficient material s-a dovedit a fi lemnul, care prin componența sa naturală reușește să ofere rezistență și durabilitate. Este un material care se poate plia pe cerințele fiecărui tip de mediu, fiind greu de distrus sau rupt.

Fiind un material organic natural, este important ca prelucrarea acestuia să îi îmbunătățească caracteristicile, nicidecum să le elimine. Din acest motiv fiecare procedură de fabricație este importantă în construcția căilor ferate.

Tipuri de traverse – traverse pentru macazuri

Majoritatea companiilor destinate traverselor de cale ferată se rezumă doar la anumite tipuri de construcții. Altele în schimb, printre care putem regăsi firma Pamirco Mănăștiur, sunt specializate în varietatea produselor și a serviciilor.

Aceste traverse pentru macazuri sunt în special realizate din material lemnos. Pentru a avea parte de un rezultat durabil, speciile de lemn din esență tare sunt o opțiune mult mai viabilă cât și economică.

În ceea ce privește macazurile este importantă stabilitatea și durabilitatea traverselor. Din acest motiv materialul lemnos este cel mai viabil și accesibil produs. Fiind un material natural acesta oferă posibilitatea unui mediu flexibil capabil de a reda o stabilitate necesară pentru orice autovehicul.

Lemnul este de asemenea un material ideal pentru macazuri datorită durabilității. Se pliază ușor pe orice mediu înconjurător fiind greu distructibil de către factorii externi care se abat asupra lui. Durabilitatea determinată de acest material oferă posibilitatea de a economisi fiind și foarte ușor de înlocuit atunci când se deteriorează.

Tipuri de traverse – Traverse pentru poduri

Atunci când vorbim despre crearea de traverse pentru poduri, rezistența este unul dintre cele mai importante aspecte ale transportului feroviar.

Materialul lemnos s-a dovedit a fi cel mai rezistent material ideal pentru construcția feroviară a podurilor. Mai multe studii recente au arătat că lemnul se luptă foarte bine cu factorii externi care pot apărea în mod constant pe o suprafață precum podurile.

Mai mult decât atât lemnul are capacitatea de a menține cu ușurință greutatea feroviară, fără a exista riscul unor distrugeri. Un aspect la fel de important în construcția traverselor pentru poduri este deraierea. În aceste situații lemnul este mereu de esență tare având parte de anumite proceduri care să-i ofere capacitatea de a proteja trenul cu privire la deraiere.

Factorii externi care apar asupra acestor tipuri de traverse

Dacă luăm în considerare factorii externi care apar în diferite medii și se abat asupra traverselor de lemn, vom găsi o listă mai lungă a acestora :

Radiațiile UV

Radiațiile sunt de întâlnite atunci când vorbim de factorii externi, aceștia putând acționa asupra lemnului și a duce spre exfolierea primului strat a lemnului, unul din cele mai importante, această suprafață ajunge să fie inegală și aspră cu o tendință spre înnegrire.

Umezeală

Lemnul datorită umezelii ajunge să se dilate, poate crăpa ajunge la un aspect mat și cu tentă de gri. Acapararea lemnului de câteva crăpături poate duce în timp la contaminarea acestuia cu mucegai și mai apoi spre putrezire.

Factori chimici și biologici

Factorii cei mai des întâlniți în acest context sunt poluarea, insectele și ciupercile care se instalează mai mult pe esențele moi ale lemnului. Din acest motiv folosirea de esență tare este opțiune mai potrivită.

Calitatea fiecărui tip de traverse

Pentru a proteja unul din materialele de bază a traverselor de acești factori multipli, este esențial modul de prelucrare a acestuia și procedurile la care se apelează.

Modul corect de impregnare și uscare a lemnului îi oferă protecția necesară. Mai mult decât atât fiecare sarcină trebuie să îi îmbunătățească capacitățile naturale, nicidecum să le perturbe.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram