Sustenabilitatea și competitivitatea fermelor românești prin agricultura organică

22 ianuarie 2021
Autor:
Digital Metrics

În prezent, dezvoltarea oricărui sector implică respectarea principiilor durabilității, ceea ce înseamnă dezvoltare economică, socială și de mediu. Mai mult, agricultura ecologică este un domeniu foarte important pentru asigurarea dezvoltării durabile. România are un potențial mare pentru dezvoltarea agriculturii organice, în special datorită numărului mare de terenuri agricole disponibile și a utilizării reduse a îngrășămintelor și a altor substanțe chimice.

Cu toate acestea, dezvoltarea agriculturii ecologice în România se află într-un stadiu incipient, din cauza numeroaselor probleme cu care se confruntă încă agricultura românească. Preocuparea pentru mediu ar trebui să se reflecte la nivelul proceselor de producție și al consumului. Pe măsură ce cererea pieței influențează și stimulează producția, ne putem pune întrebarea în ce măsură stimularea consumului de produse ecologice prin marketing ecologic poate stimula dezvoltarea agriculturii organice și competitivitatea fermelor românești.

De-a lungul timpului , agricultura a fost importantă în România, deoarece peste 14,7 milioane de hectare de teren servesc scopurilor agricole. Din acest teren, aproximativ două treimi sunt potrivite pentru agricultură. În prima jumătate a secolului al XX-lea, terenurile agricole au fost realocate fermierilor țărani de la proprietarii de terenuri mai mari.

Cu toate acestea, ascensiunea comunismului la mijlocul secolului al XX-lea a dus la agricultura colectivă, urmată de întrebări de proprietate în anii de la sfârșitul comunismului. Deși a reprezentat mai mult de 25% din forța de muncă românească, la începutul anilor 2000, industria agricolă (inclusiv silvicultura și pescuitul) era mai mică de 10% din PIB-ul României. Astăzi, majoritatea fermelor din România sunt conduse de mici proprietari de terenuri și au mai puțin de cinci hectare.

Pe fondul unui interes crescând pentru agricultura organică și promovarea unei economii ecologice, UE a adoptat numeroase proiecte pentru finanțarea dezvoltării și modernizării fermelor și a zonelor rurale. Cerințele actuale vizează crearea fermelor competitive care aplică tehnici durabile de mediu. Produsele ar trebui să respecte reglementările de comercializare, care impun fermierilor să furnizeze consumatorilor informații mai bune despre compoziția produselor și originea acestora. 

Agricultura ecologică ar putea fi un principiu cheie al agriculturii durabile în România în anii următori. Începând din 2016, practicile de agricultură ecologică au cunoscut o creștere mare: pe o perioadă de cinci ani, suprafața terenului a crescut cu 40%, iar numărul fermierilor ecologici certificați s-a dublat. Agricultura ecologică se străduiește să asigure durabilitatea în toate aspectele, de la sol până la cultură până la consumator. Practicile de agricultură ecologică sunt în creștere la nivel global, iar România are mult spațiu pentru creșterea viitoare în acest sector - doar 2% din suprafața totală a terenurilor agricole este folosită pentru cultivarea ecologică. 

În 2019, grupul Carmistin a preluat fostele ferme de creștere a puilor Piscani, din Scornicești, județul Olt, aflate într-o stare avansată de degradare și ieșite total din activitatea economică de mai bine de 30 de ani. În perioada imediat următoare, grupul românesc plănuiește demararea unui proiect de investiții estimat la peste 8 milioane de euro, pentru refacerea, modernizarea și retehnologizarea acestora, precum și punerea lor în funcțiune sub brandul consacrat LaProvincia.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram