Suspendarea executarii silite - Cand și cum poate fi ceruta!

20 noiembrie 2023
Autor:
Content SEO

Suspendarea executarii silite reprezinta o masura procedurala, ce poate interveni in procesul de executare silita, aducand cu sine implicatii complexe. Potrivit prevederilor art. 719 din Codul de Procedura Civila, aceasta suspendare poate avea loc pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altori cereri legate de executarea silita, numai la solicitarea partii interesate si doar in caz de motive temeinice.

Important de mentionat este faptul ca suspendarea va dainui pana la solutionarea doar in prima instanta a contestatiei la executare, asa cum rezulta din considerentele Deciziei nr. 2/2021, pronuntata de catre ICCJ, intr-un recurs in interesul legii.

Reglementarea Legala a suspendării executarii silite

Potrivit articolului 719, alineatul 1 și 2, din Noul Cod de Procedura Civila, pentru a fi admisa solicitarea de suspendare, cererea trebuie sa indeplineasca doua conditii procedural esentiale: existenta unei contestatii la executare pe rolul instantei si depunerea unei cautiuni, prin raportare la valoarea obiectului contestatiei.

In cazul in care obiectul contestatiei nu poate fi evaluat in bani, cautiunea datorata de catre solicitant va fi de 1000 lei, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

Efectele suspendarii executarii silite

Privind consecintele suspendarii executarii silite, acestea sunt reglementate in detaliu de articolele 701, alineatele (3)-(5) ale Codului de Procedura Civila. In conformitate cu aceste dispozitii legale, pe durata suspendarii executarii silite, actele de executare desfasurate anterior, inclusiv masurile dispuse de instanta de executare sau executor, precum si indisponibilizarea bunurilor, veniturilor si conturilor bancare, raman in vigoare, cu exceptia cazului in care o lege sau o hotarare judecatoreasca dispun altfel.

In ceea ce priveste actele de executare silita realizate in ziua solutionarii cererii de suspendare, fie ea provizorie, acestea sunt anulate automat prin efectul admiterii cererii de suspendare a contestatiei la executare.

Dupa incetarea suspendarii executarii silite, executorul, la solicitarea partii interesate, poate dispune reluarea  executarii, doar in masura in care actele de executare nu au fost anulate de catre instanta de judecata sau nu au incetat in mod legal.

Despre cautiunea pentru suspendarea executarii silite!

Asa cum am mentionat anterior, in conformitate cu prevederile legale aplicabile, pentru a obtine suspendarea executarii silite in cadrul contestatiei la executare, solicitantul trebuie sa plateasca in prealabil o cautiune.

In ceea ce priveste cuantumul cautiunii, este determinat in functie de evaluarea in bani a obiectului contestatiei.

Astfel, cautiunea este calculate conform urmatoarelor criterii:

  • 10% din valoarea obiectului contestației, dacă aceasta nu depășește 10.000 de lei;
  • 1000 de lei, plus 5% pentru suma care depășește 10.000 de lei;
  • 5.500 de lei, plus 1% pentru suma care depășește 100.000 de lei;
  • 14.500 de lei, plus 0,1% pentru suma care depășește 1.000.000 de lei.

Rolul avocatului in cazul suspendarii executarii silite!

Implicarea unui avocat specializat in executari silite poate aduce numeroase beneficii, oferind asistenta juridica specializata si sprijin strategic.

Iata cum un avocat poate fi de ajutor in acest context:

Cunostinte Juridice Specializate: Un avocat are expertiza necesara pentru a intelege detaliile legale implicate in procedura de suspendare a executarii silite. Avand in vedere cunostintele solide privind legislatia relevanta, avocatul poate oferi interpretari precise si consiliere adaptata situatiei tale.

Evaluarea cazului: Avocatul poate analiza detaliile cazului tau si sansele de succes in obtinerea suspendarii executarii silite. Acesta te poate informa cu privire la pasii necesari si la aspectele pe care trebuie sa le abordezi pentru a spori sansele de reusita.

Redactarea documentelor juridice: Procedurile legale implica intocmirea unor documente specifice. Un avocat competent poate redacta corespunzator actele necesare, cum ar fi cererile de suspendare sau orice alt document juridic relevant. Acesta asigura conformitatea cu cerintele legale si evitarea unor erori care ar putea afecta rezultatul.

Reprezentarea in fata Instantei: Avocatul poate sa te reprezinte in fata instantei, argumentand in mod profesionist in favoarea suspendarii executarii silite. Experienta si abilitatile sale in sala de judecata pot influenta pozitiv decizia instantei.

Negocierea cu partile implicate: In anumite situatii, un avocat poate interveni pentru a negocia cu creditorul sau cu alte parti implicate, in incercarea de a ajunge la un acord care sa permita suspendarea executarii silite. Abilitatile de negociere ale avocatului pot creste sansele pentru obtinerea unor termeni favorabili.

Gestionarea cautiunii: Daca este necesara constituirea unei cautiuni pentru suspendarea executarii silite, avocatul poate oferi indrumare cu privire la cuantumul adecvat si modalitatea de constituire a acesteia conform prevederilor legale.

Asistenta in procedura de apel sau recurs: Daca decizia instantei initiale nu este favorabila, avocatul poate oferi asistenta in procedura de apel sau recurs, ajutand la pregatirea argumentelor si documentelor necesare pentru a contesta decizia si a obtine o solutie mai favorabila.

Consiliere pe tot parcursul procesului: Un avocat ofera suport si consiliere pe toata durata procesului de suspendare a executarii silite. Te poate tine la curent cu evolutia cazului si te poate ghida privind deciziile importante pe care trebuie sa le iei.

Asadar, implicarea unui avocat in cazul suspendarii executarii silite te poate ajuta sa obtii rezultatul droit, in conformitate cu legea.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram