Stiinta din spatele lentilelor heliomate de la inceput la prezent

21 decembrie 2016

In ultimul timp tot auzim expresii de genul – „Vreau sa cumpar ochelari polarizati cu dioptrii” sau „vreau lentile polarizate cu dioptrii”. Toate aceste expresii pe care la auzim la prieteni, cunostinte, colegi de birou se refera la un singur lucru – lentilele heliomate.
Cel mai bun site online in care poti proba
rame pentru ochelari
de vedere este ochelari.com
Cuvantul heliomat e un cuvant compus care vine de la helios (gr.) care inseamna Soare. Practic vorbim de lentile care te protejeaza de Soare, doar ca o fac la modul activ si au si dioptrii. Cum functioneaza?
Celulele integrate in structura lentilei se inchid la culoare in prezenta luminii solare, mai exact a razelor ultraviolete. Cand au fost inventate?
Lentilele heliomate au fost inventate la sfârșitul anilor 1960 de către Roger Araujo de la Cornings Glass Work Inc. Astazi inventatorul nu mai lucreaza pentru companie, dar Corning Glass sunt deja un brand in zona hi-tech atunci
cand vorbim de smartphone.
Practic acest tip de lentile au în componența lor milioane de microcristale sau molecule de halogenuri de argint (compusi ai argintului cu unul dintre halogeni din tabelul periodic al lui Mendeleev precum fluorul, clorul, bromul, iodul și astatinul, aflate în grupa a VII-a a sistemului periodic. Aceste elemente formează săruri, astfel că toți compușii acestor elemente sunt numiți și săruri).
Astfel de compuși se folosesc și la producerea filmelor fotografice sau radiologice, din același motiv pentru care se folosesc în lentilele fotocromatice.
In mod normal, pentru lentilele fotocromatice se folosește clorura de argint.
Moleculele acestui compus sunt transparente la lumina vizibilă însă, în prezența razelor UV, acestea își schimbă forma. În noua lor formă, moleculele de clorură de argint absorb o parte din lumina vizibilă iar aceasta duce la întunecarea lentilei. Numărul moleculelor de clorură de argint care își schimbă forma depinde de intensitatea razelor UV, astfel că, într-o lumină mai puternică lentilele se vor întuneca mai mult. Reversul acestui proces are loc atunci când lentilele nu mai intră în contact cu raze UV (atunci când intrăm în casă de exemplu). Moleculele de clorură de argint revin la forma inițială și redevin transparente la lumina vizibilă.
Ambele procese au loc rapid, într-un interval de 1-2 minute pentru cea mai mare parte a efectului de întunecare sau clarificare a lentilei.
De asemenea, procesele prin care lentilele își schimbă culoarea sunt corelate cu temperatura si cu puterea calorica oferita de razele solare.

Pentru diferite stiluri si design lentile de la ochelari.com poti consulta propunerile noastre.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram