Sprijinirea domeniului IT prin infiintarea de clustere: principalele masuri propuse pentru atragerea investitorilor straini in regiunea Bucuresti – Ilfov

17 decembrie 2014

A doua masa rotunda de tip informal - „Directii strategice pentru atragerea investitiilor straine in regiunea Bucuresti-Ilfov”, organizata in data de 16 decembrie 2014 de catre Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa cu sprijinul Loop Operations, a reunit reprezentanti ai autoritatilor centrale, dupa cum urmeaza: Ministerul Economiei, Institutul National de Cercetare-Dezvoltarea pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare si ai societatii civile: Confederatia Nationala a Patronatului Roman, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Serviciul Integrat de Consultanta pentru Economie in Romania, Asociatia Femeilor din Romania, Asociatia Excelsior, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii.
Si de aceasta data evenimentul si-a propus sa faciliteze dialogul intre stakeholder-ii si entitatile relevante din regiunea Bucuresti-Ilfov in vederea identificarii solutiilor, masurilor si a principalelor mize pentru atragerea investitorilor straini in regiunea Bucuresti-Ilfov.
Printre subiectele abordate in cadrul evenimentului s-au regasit urmatoarele teme de dezbatere: sprijinirea domeniului IT prin dezvoltarea unui cluster ce ar putea sa determine o putere mai mare de negociere pentru regiunea in care ar urma sa fie realizat si, totodata, dezvoltarea unui pol de competitivitate alaturi de o agentie de promovare a investitiilor straine pentru regiunea Bucuresti-Ilfov.
In cadrul mesei rotunde reprezentantul Ministerului Economiei, domnul Costin Lianu a declarat ca "este necesara aparitia comunitatilor de practica formate din reprezentanti ai universitatilor, ai mediului de afaceri si ai patronatelor. Aceste comunitati trebuie sa stabileasca obiectivele SMART la nivelul regiunii Bucuresti - Ilfov.", subliniind astfel importanta colaborarii dintre intre toti actorii implicati in angrenarea pietei muncii.
Una dintre problemele subliniate de catre participantii la masa rotunda a fost aceea ca, in absenta inovarii si a unei retele sub forma cluster-ului nu vom putea trece la etapa de outsourcing in domeniul IT, astfel ca investitiile straine in acest sector vor fi destul de limitate sau in cazul in care exista interes pentru dezvoltarea unor astfel de afaceri, puterea de negociere a a celor direct interesati de dezvoltarea domeniului, cat si a institutiilor statului va fi mica. O alta masura pentru atragerea investitiilor o reprezinta abordarea interdisciplinara in cadrul pietei muncii. Este nevoie de o mapare a competentelor la nivelul IMM-urilor care vor sa inoveze, astfel competentele pot fi translatate catre un alt domeniu. Se poate apela si la suportul oferit Enterprise Europe Network.
In concluzie, ca propuneri concrete pentru dezvoltarea investitiilor straine, au fost mentionate urmatoarele:
• Identificarea unor noi linii de finantare pentru mediul de afaceri, un exemplu in acest sens fiind reprezentat de Orizont 2020.
• Implicarea atat a autoritatilor, cat si a mediului de afaceri pentru a dezvolta o retea sub forma unui cluster, ce ar putea inova piata domeniului IT.
• Realizarea unei agentii cu scopul de a promova investitiile pentru regiunea Bucuresti-Ilfov prin gestionarea cererilor externe de investitii, oferind consultanta investitorilor, servicii de informare gestionanad in acelasi timp oferta prin posibilitatea ca ofertantii sa poata fi constituiti in grupuri concentrate.
• Exploatarea potentialului oferit de forta de munca, de serviicile educationale ale universitatilor.
• Incurajarea parteneriatului public-privat in realizarea strategiei pentru atragerea investitorilor in regiune.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram