Silvia Terziu este primul designer român cu o creație expusa la Muzeul Poștei din Paris

Tânăra creatoare reinterpretează în mod avangardist stilul Paco Rabanne în Capitala modei
Muzeul Poștei Franceze este una dintre atracțiile-cheie ale metropolei franceze și un simbol al vieții urbane pariziene contemporane, găzduind permanent expoziții, dintre care două expoziții culturale anual.
Tânăra creatoare este unul dintre cei mai promițători designeri care și-a finalizat studiile anul trecut la Paris, la Universitatea Internațională de Modă Esmod. Stabilită la Paris, Silvia provine din Timișoara și are o afinitate declarată spre stilul futuristic al lui Paco Rabanne, pe care dorește să-l interpreteze pornind de la propria sa viziune artistică. De altfel, influențele metalice ale creațiilor sale toamnă-iarnă 2011-2012 poartă amprenta creatorului Paco Rabbane. Siluetele sale metalice au o tentă abstractă care anticipează sufletul, lumea interioară, transparența aparentă și profunzimea spirituală. Senzualitatea creațiilor sale forțează limitele dintre sexy și rezervat, dând, ca în realitate, o formă contradictorie individualității feminine.
Creațiile româncei au apărut până în acest moment atât în catalogul Universității Internaționale de Modă Esmod, cu ocazia aniversării a 170 ani de existență, cât și în diverse publicații importante: Marie Claire, France 2, Le Figaro. Creațiile Silviei sunt inspirate de către designeri de ultima generație: Marchesa, Elie Saab sau Lanvin. După cele două sezoane în care a fost prezentă la salonul PREMIERE VISION PLURIEL și Who’s next- Salon pentru creatori, Silvia a realizat că creațiile sale sunt făcute pentru femeia senzuală și provocatoare, cu caracter, care vrea să iasă în evidență prin caracterul ei, pus în relief de hainele pe care le poartă.
Cum vede creatoarea originară din România diferențele de stil dintre femeia pariziancă și femeia de pe străzile Bucureștiului? “Cred că femeia universală nu există. La Paris hainele sunt lejere, vaporoase, culorile mai degrabă neutre, cum zice francezul “a Paris, toutes les chat sont gris”; adică nimeni nu iese în evidență, nici prea sexy, nici prea colorat. Este o modă “orice îmi stă bine, combinat cu orice”, părul e în toate directiile. Însă la București vedem femeia sexy, elegantă, îmbrăcată de seară chiar și în timpul zilei, care are nevoie să iasă în evidență ori prin vestimentații mulate pe corp ori prin culori tari, femeia care nu iese din casă necoafată, nemachiată, chiar aș spune prea dichisită“.
Un proiect al Silviei aflat în derulare în prezent este pregătirea colecției de primăvară-vară 2012, inspirată de Marchesa, proiect pentru care au fost deja demarate pregătirile necesare. În acelaști timp, creatoarea este interesată și de piața din România și pregătește o amplă defilare în cadrul Bucharest Fashion Week.
Până la finalizarea acesteia, prima sa colecție poate fi vizionată pe site-ul www.silviaterziu.com.

CV Silvia Terziu:
“Dintotdeauna fascinată de domeniul modei, am luat decizia de a urma cursuri aprofundate de design vestmentar la o universitate de prestigiu, chiar în capitala modei: Universitatea Internațională de Modă Esmod, Paris. De mică obișnuiam să fac diferite haine pentru păpuși pe parcursul vacanțelor de vară, în vizită fiind la bunicii mei, iar mai târziu am urmat cursurile Liceului de Arte Plastice din Timișoara. De-a lungul timpului am ajuns să mă abat de la drumul meu, predestinat către artă, din diverse motive, realizând însă, în cele din urmă, că în familia mea croitoria și arta de a se îmbrăca a fost o meserie îmbrățișată și de către înaintașii mei”, mărturisește creatoarea.
Drumul său către începutul consacrării în chiar Capitala mondială a Modei a fost lent, dar sigur: “După terminarea școlii, am pregătit prima mea colecție și am continuat să particip la diferite concursuri de Design ca cel al Primăriei din Paris sau al Festivalului D’Hyeres. Nu am câştigat întotdeauna, însă nu am fost descurajată din acest motiv; dimpotrivă, am fost determinată să încerc să îmi îmbunătățesc în mod continuu munca, pentru a fi din ce în ce mai competitivă pe viitor. De aceea am ales să lucrez cât mai profesionist și să colaborez cu cele mai bine pregătite persoane din diverse domenii; după ce am avut posibilitatea de a intra și lucra în atelierul lui Stéphane Rolland (fost creator pentru Balenciaga, reputat designer francez, partener al festivalului de la Cannes), unde am înțeles puterea detaliilor, am colaborat pentru albumul foto, cu actuala câștigătoare Miss Fashion TV Romania 2011 Sandra Bachici”, continuă Silvia Terziu.