Senzație de arsura în gura? Iata ce afecțiuni serioase poate ascunde

31 august 2016

Glosodinia este o stare caracterizată printr-o senzație puternică de arsură la nivelul limbii, a obrajilor, a gingiilor sau chiar a întregii cavități bucale, atunci când ajunge la extreme. De multe ori, această senzație este asemnănătoare cu cea resimțită în urma contactului cu lichide sau alimente fierbinți. Există două tipuri de glosodinie: cea primară, ale cărei cauze nu sunt încă elucidate, și cea secundară, care este, de fapt, o consecință a unor afecțiuni sistemice. Cea din urmă, fiind și cea mai frecventă, este o afecțiune ale cărei simptome ar putea fi măcar diminuate, dacă nu chiar evitate.

Dacă ai probleme cu senzația de arsură în gură, este foarte posibil să ai probleme cu dantura
Sănătatea cavității bucale influențează direct apariția glosodiniei. Ne referim aici la creșterea anormală a dinților ori la implanturile realizate greșit, care pot leza suprafața internă a cavității bucale. De asemenea, și ticurile nervoase, cum ar fi bruxismul (scrâșnirea dinților), precum și iritația excesivă a cavității bucale, cauzată mai ales de periajul excesiv, utilizarea frecventă a apei de gură și consumul băuturilor acidulate, pot facilita instalarea glosodiniei.

Dacă ai probleme cu senzația de arsură în gură se poate ca organismul tău să nu aibă aportul de vitamine de care are nevoie
Senzația de arsură în gură apare și în cazul carențelor de vitamine și minerale (grupul B, Fier, acid folic). Specialiștii atenționează că o dietă săracă în substanțe nutritive, mai ales în ceea ce privește vitaminele din grupul B, facilitează apariția senzației de arsură în gură. Cele mai accesibile alimente bogate în “B-uri” sunt:cartofii, somonul, morcovii, fasolea păstăi, sparanghelul, tonul, pepenele galben, vinetele, mazărea, varza creață sau nucile.

Senzația de arsură în gură anunță dezvoltarea unor simptome grave, atunci când este asociată cu infecții orale
Printre cele mai frecvente cauze ale senzației de arsură în gură se numără și candidoza. Cu toate acestea, trebuie să reții că glosodinia nu este decât unul dintre simptomele incipiente ale candidozei. De aceea, este important ca primul pas pe care îl face pacientul să fie acela de a merge la medicul specialist, astfel încât să depisteze problema reală încă din primele faze de dezvoltare.
“Chiar dacă în fază incipientă nu cauzează decât un disconfort minim senzația de arsură în gură semnalează existența unei probleme la nivelul sănătății organismului. De aceea, le recomand pacienților să meargă la medicul stomatolog încă de la primele semne. Astfel, putem depista cauzele problemei de la început, când programul medicamentos mai poate fi încă eficient și rapid. Chiar și cele mai mici semne ale deteriorării sănătății pot anunța probleme dificile.”, spune Dr. Ion Melnic.

Sindromul „gurii care arde” poate fi un semn al diabetului
Deoarece diabetul slăbește sistemul imunitar, pacienții pot fi predispuși la dezvoltarea infecțiilor fungice, ca de exemplu candidoza orală. Simptomele includ răni dureroase și dificultăți la înghițire. Dacă se dezvoltă o infecție fungică, este important să mergeți cât mai curând posibil la medicul dentist. Ca o consecință a imunității scăzute, orice tratament stomatologic sângerand al pacientului diabetic trebuie însoțit de protecție antibiotică. De aceea este foarte important ca diabetul, alături de toate celelalte afecțiuni generale de sănătate, să fie declarat încă de la prima ședință la cabinetul stomatologic.
Un consult stomatologic, realizat din timp, poate identifica și soluționa cauzele arsurii rapid, înainte ca aceasta să se complice și să impună complicații dificil de tratat sau care impun tratamente mai dure asupra organismului. Tocmai de aceea, glosoidina este una dintre problemele pentru care automedicamentația nu este deloc o idee bună.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram