Scurt istoric al colivei

20 martie 2016

Cu toate ca se cunosc destul de multe despre simbolistica pe care o are coliva, este interesant de stiut ca pregatirea ei este legata de o mare minune care a avut loc in timpul Marelui Mucenic Teodor Tiron, care a trait in vremurile imparatului Iulian Apostatul (ce a domnit intre anii 361 - 363). Pe acest mare mucenic il sarbatorim in prima sambata din Postul Pastilor. Aceasta minune ne arata inca o data ca prin rugaciune si prin post, putem sa biruim pe vrajmas si sa ramane curati.

Coliva si minunea Marelui Mucenic Teodor Tiron
Imparatul Iulian si-a amintit ca in prima saptamana din Postul Pastelui, toti crestinii obisnuiesc sa tina post si sa manance mancare mai saracacioasa. El a uneltit astfel incat a dorit sa intineze toate alimentele din cetate cu sange provenit de la jertfele aduse idolilor. A chemat la el pe administratorul cetatii si i-a povestit despre planul sau de spurcare a crestinilor cu sangele curs pentru idoli si au stabilit impreuna ca in cetate sa se vanda doar alimente care sa fie intinse in acest sange. Imparatul dorea ca in acest fel crestinii sa se impartaseasca cu sila si sa se supuna idolilor, renuntand la credinta in Dumnezeu. Toate acestea urmau sa se savarseasca in secret, insa Dumnezeu, prin mucenicul sau, Teodor i-a aparat pe crestini.

Cu toate ca porunca data de imparat s-a savarsit intocmai, Dumnezeu l-a instiintat pe Marele Mucenic Teodor Tiron despre cele ce aveau sa se intample. Acesta i s-a infatisat Arhiepiscopului Constantinopolului si i-a povestit despre ceea ce ii aratase Dumnezeu. Arhiepiscopul Eudoxie a poruncit mai departe crestinilor din cetate sa nu consume alimentele care se vindeau in targ si care erau imbibate in sangele jertfelor idolatricesti. Sfantul Teodor a randuit ca si celor mai saraci care nu aveau de unde sa-si procure alimente sa li se dea coliva, adica grau fiert. In zona de unde provenea Sfantul Teodor coliva reprezenta de fapt grau fiert.

Arhiepiscopul Eudoxie a facut intocmai cum il invatase Sfantul Teodor, iar crestinii nu s-au intinat cu bucatele stropite cu sange idolatricesc. Oamenii au facut si au mancat coliva, tinandu-se astfel departe de uneltirile imparatului pagan, care vazand ca planul sau nu a dat rezultat, dupa o saptamana a repus in vanzare alimente curate, caci cele intinate s-au stricat si au fost aruncate.

Ai nevoie de coliva ? Trebuie sa stii ca poti comanda coliva in Bucuresti la cele mai mici preturi

Iata deci care este minunea de care este legata prepararea colivei in Biserica lui Hristos. Drept multumire pentru Sfantul Teodor, Biserica il cinsteste pe acest mare mucenic in sambata din prima saptamana a Postului Mare, cand se savarseste de fapt si pomenirea mortilor.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram