Sărbătorim Ziua Universală a Iei la Muzeul George Enescu și Colegiul Dinu Lipatti. Expoziții și povești despre ia românească și ia de Breaza

22 iunie 2018
Autor:
Creative Webvertising

24 iunie a fost decretată Ziua Universală a Iei. Și, pentru că are o zi oficială în start de vară, are și evenimente dedicate care să facă din 24 iunie 2018 o zi memorabilă.

Ia romaneasca de Breaza - expozitie la Muzeul George Enescu și la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti

Așadar, vă invităm la Muzeul George Enescu din Calea Victoriei 141, intre 23 - 24 iunie, orele 11:00 - 17:00. Aici va avea loc o expoziție în cadrul căreia Vasile Focșeneanu, etnograf și profesor de istorie la Liceul Aurel Vlaicu din Breaza, va aduce detalii, povești despre ia de Breaza. În cadrul expoziției veți putea admira exemplarele de ii românești de Breaza mai noi, dar cu precădere mai vechi. Însă, fie noi, fie vechi,  toate acestea au în comun faptul că sunt lucrate manual, din materiale naturale și urmând metode tradiționale.

Acesta nu este singurul eveniment al zilei. Incepand cu data de 22 iunie ora 17:00, pana pe 24 iunie, ora 22:00 la Casa Artelor Dinu Lipatti din capitală, Strada Lascar Catargiu 12, are loc o expoziție cu aceeași tematică.

Anda Mănescu, designer și promoter al iei românești

Prezentă la evenimente va fi și Anda Mănescu, designer de ii românești.  Cu câțiva ani în urmă, Anda a pornit afacerea Ii Breaza după ce a găsit iile bunicii ei. „Față de portul românesc avem cu toții o obligație: să îl apreciem la valoarea inestimabilă pe care o are. Au încercat mulți în ultimul timp să copieze modelul iei. Nu e doar dificil, e imposibil. E o artă cu atât de multe valențe! E nevoie de evenimente în care accentul să fie pe autenticitate, spirit românesc, iar personajul principal să fie ia. Asta dacă mai era nevoie să justificăm în vreun fel organizarea celor două evenimente”, afirmă designerul.

Pentru că vrea să ducă povestea iei în zilele noastre pentru ca astfel să îi asigure continuitatea în vremurile ce vin, Anda Mănescu se implică activ în activități de promovare. „Practic, acesta a fost scopul când am pornit afacerea ii Breaza: ”să duc mai departe particularitatea neamului românesc, să duc mai departe un produs care ne asigură unicitatea în lume, dar și apartenența la un spațiu atât de viu și de frumos”, completează Anda Mănescu.

În ultima perioadă, demersurile sale centrate pe promovarea acestui obiect vestimentar au inclus și apariții media. De exemplu, în cadrul emisiunii „Prietenii de la 11”, Anda a venit cu o paradă de modă cu ie românească.  A revenit în platoul emisiunii în 2018 când a povestit în amănunt detalii legate de munca titanică din spatele realizării unei ii de Breaza și particularitățile modelelor ii de Breaza.

De asemenea, Anda Mănescu s-a implicat activ și într-o cauză socială prin prezența la evenimentul Bucharest Charity Fashion, care sub deviza fashion + fapte bune a ajutat la strângerea fondurile necesare continuării programului „Ajută o mamă să se ridice din nou”, program destinat tratării și monitorizării medicale a 1.200 de mame fără venituri.

Ia de Breaza, acul de cusut duce tradiția mai departe

La Breaza, iile românești se cos respectându-se arhetipul, modelul tradițional specific zonei, transmis de la o generație la alta care nu se întâlnește în altă parte a țării și nici măcar a județului. În cadrul celor două evenimente organizate pe 24 iunie vor fi expuse Ii de Breaza.

Vasile Focșeneanu: tradițiile trebuie conservate

Expozițiile de ii romanesti vor fi însoțite de poveștile profesorului Vasile Focșeneanu. Acesta militează pentru conservarea tradițiilor. Etnograf și profesor de istorie la Liceul Aurel Vlaicu din Breaza, acesta este o enciclopedie în materie de istoric al acestui obiect vestimentar. Poveștile sale vor face referire la motivele care apar frecvent pe ii, despre recunoașterea unei piese originale, despre materialul folosit și munca pe care o implică. Vreau să demontez cu această ocazie un mit. „Am auzit frecvent oameni care afirmă că o ie este scumpă. Aceste persoane nu iau în calcul o serie de elemente: munca depusă, calitatea materialului utilizat, originalitatea și faptul că au un garderobă o piesă vestimentară a cărei valoare crește-n ani ”, precizează Vasile Focșeneanu.

Așadar, ne vedem sămbătă la o suită de povești despre iile de Breaza, despre tradiții în general, despre culori și modele. Împreună putem duce tradiția mai departe!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram