Ruptura de menisc: Cauze, simptome si optiuni de tratament

11 iunie 2024
Autor:
Suits Advertising

Ruptura de menisc este o leziune comuna a genunchiului, care poate provoca durere si disconfort considerabile si poate afecta in mod semnificativ mobilitatea si calitatea vietii unei persoane.

ruptura menisc

In acest articol, vom explora cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru ruptura meniscului.

Ce este meniscul?

Meniscul este o bucata de cartilaj in forma de C situata intre femur (osul coapsei) si tibie (osul gambelor) in articulatia genunchiului. Aceasta structura are rolul de a amortiza socurile, de a distribui greutatea corpului si de a stabili stabilitatea articulatiei genunchiului.

Cauze

Ruptura de menisc poate surveni din cauza unor traume sau forte bruste aplicate asupra genunchiului, cum ar fi miscarile de torsiune sau indoirea fortata. De asemenea, meniscul poate suferi deteriorari in timp datorita uzurii normale asociate cu imbatranirea sau cu activitatile fizice intense si repetitive.

Simptome

Simptomele pot varia in functie de severitatea leziunii, dar pot include:

  • Durere in interiorul sau in partea laterala a genunchiului
  • Umflarea si sensibilitatea genunchiului
  • Blocaje sau intepeniri in miscarile genunchiului
  • Crepitare sau zgomote de clic in timpul miscarii genunchiului
  • Dificultate la indoirea sau intinderea completa a genunchiului

Diagnostic si tratament

Diagnosticarea poate implica adesea examinarea clinica a genunchiului de catre un medic specialist, precum si efectuarea unor investigatii imagistice, cum ar fi RMN-ul sau ecografia, pentru a confirma diagnosticul si pentru a evalua extinderea leziunii.

Optiunile de tratament pentru ruptura meniscului pot varia in functie de severitatea leziunii, varsta pacientului, nivelul de activitate si alte factori. Acestea pot include:

  • Tratament conservator: In cazul unor rupturi minore sau partiale, tratamentul conservator poate implica odihna, aplicarea ghetii, administrarea de medicamente antiinflamatorii si fizioterapie pentru intarirea si intinderea muschilor din jurul genunchiului.
  • Chirurgia: Pentru rupturile mai severe sau pentru cazurile in care tratamentul conservator nu ofera ameliorare, poate fi necesara interventia chirurgicala. Aceasta poate implica repararea sau, in cazuri mai grave, indepartarea partiala sau totala a meniscului afectat.
  • Reabilitarea post-chirurgicala: Dupa interventia chirurgicala, pacientii pot necesita o perioada de reabilitare care poate include fizioterapie si exercitii pentru a-si restabili forta si mobilitatea genunchiului.

Ruptura de menisc este o leziune comuna a genunchiului care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii si mobilitatii unei persoane. Este important sa cautati asistenta medicala daca experimentati simptomele pentru a primi un diagnostic precis si pentru a discuta despre optiunile de tratament adecvate. Prin urmarea unui plan de tratament adecvat si prin angajarea intr-o reabilitare corespunzatoare, multi pacienti pot sa isi recastige functia genunchiului si sa isi reia activitatile normale.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram