Rolul preventiei in stomatologie si metodele de profilaxie dentara

8 martie 2024
Autor:
Content SEO

Foarte multe persoane de toate varstele se confrunta cu probleme dentare. Daca in anumite cazuri aceste probleme apar datorita unor manifestari ale organismului, in majoritatea cazurilor vorbim despre neatentia acordata ingrijirii orale si despre lipsa preventiei in sanatatea orala. Trebuie spus ca in randul tratamentelor stomatologice cea mai ieftina si cea mai simpla abordare este profilaxia dentara.

In momentul in care apelezi la profilaxie dentara Ploiesti intr-un cabinet stomatologic, vei beneficia de tratamente care au scopul de a preveni aparitia cariilor dentare si instalarea sau dezvoltarea bolii parodontale, dar si de a incetini evolutia afectiunilor stomatologice pe care pacientul deja le-a dezvoltat, tocmai pentru a preveni aparitia complicatiilor.

Cauze care genereaza afectiuni stomatologice

Problemele dentare precum carii, boala parodontala sau alte afectiuni la nivelul dintilor sunt cauzate de trei tipuri de factori. Factorul infectios reprezentat de microbi si bacterii regasite in placa bacteriana care genereaza boala parodontala si alte afectiuni dentare. Factorul alimentar regasit in cavitatea bucala transforma zaharurile in acizi prin fermentatie acida si in timp se distruge smaltul, respectiv dentina. Rezultatul este formarea cariilor dentare.

Factorul reprezentat de conditii ereditare sau ale organismului inseamna calitatea smaltului, dentinei si tesuturilor dento-parodontale, acestea fiind bariere in prevenirea cariilor si a bolii parodontale. Indiferent de care dintre factori provoaca afectiuni stomatologice, prin profilaxie dentara se poate preveni sau incetini aparitia unor astfel de probleme la nivelul dintilor si al gingiei.

Metode utilizate in profilaxia dentara

Preventia aparitiei afectiunilor stomatologice implica diverse metode. Cea mai simpla este igiena orala si aceasta implica indepartarea placii bacteriene dupa fiecare masa. In acest mod nu se depune placa bacteriana, nu se formeaza tartru, iar suprafata dintilor este curata si nu favorizeaza formarea cariilor dentare.

Controlul periodic regulat este o a doua metoda. Cand vorbim despre preventie, vizita la medicul stomatolog la intervale regulate de timp poate preveni formarea de carii si avansarea anumitor afectiuni dentare. Controlul periodic inseamna remedierea in faza incipienta a oricarei probleme si astfel complicatiile sunt evitate.

Efectuarea detartrajului si a periajului profesional completeaza lista metodelor de profilaxie dentara Ploiesti. Aceste abordari inseamna indepartarea tartrului si a placii bacteriene la nivelul danturii cu ajutorul unor instrumente profesionale, respectiv curatarea placii dentare care a ramas in urma detartrajului prin procedura periajului dentar profesional.

Tot o metoda de preventie este si sigilarea santurilor si a fosetelor. Prin aceasta abordare se preintampina stagnarea microbilor sau a placii dentare la nivelul santurilor si a fosetelor in cazul molarilor si premolarilor. Toate aceste metode de profilaxie dentara pot fi efectuate intr-un cabinet stomatologic Ploiesti.

Avantajele profilaxiei dentare

Exista mai multe avantaje care recomanda preventia in stomatologie. In primul rand discutam despre prevenirea durerii si a disconfortului la nivel dentar, situatie pe care nimeni nu si-o doreste. Un al doilea avantaj inseamna mentinerea unui zambet perfect si a sanatatii orale pe termen lung.

Tot un beneficiu al metodelor de profilaxie dentara este si evitarea costurilor foarte mari cu tratamentele stomatologice complexe. Prevenirea altor afectiuni cauzate de problemele stomatologice se adauga la lista beneficiilor preventiei in stomatologie.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram