Rolul alimentelor oferite in timpul parastasului

21 decembrie 2021
Autor:
One Marck International SRL

One Marck International, Servicii Funerare in Bucuresti, explica care este rolul alimentelor oferite in timpul parastasului : colaci, vin si coliva?

Nici un parastas nu poate avea loc fara alimente precum colacii, vinul si coliva, acestea fiind impartite de familia defunctului tuturor participantilor la procesiune, precum si celor mai amarati din apropiere. Chiar Mantuitorul Iisus Hristos a impartit apostolilor, inainte de rastignire, paine si vin, care reprezentau trupul si sangele sau.

pachete alimentare parastas

pachete alimentare parastas

Aceste alimente au o simbolistica aparte in religia crestina. In ceea ce priveste coliva, aceasta are o semnificatie aparte, fiind esentiala pentru ritualul de imormantare si de celebrare a celor decedati, indiferent de ocazia cu care are loc aceasta.

Care este semnificatia colivei?

In religia crestina, coliva simbolizeaza nemurirea sufletelor, dupa trecerea in nefiinta. Aceasta a aparut in urma minunii infaptuite de Sf. Teodor Tiron, la 50 de ani dupa moartea acestuia. Prin aparitia sa in visul Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului, acesta a salvat de la umilita toti crestinii aflati sub conducerea imparatului Iulian Apostatul. Initial, aceasta a reprezentat un fel de mancare, pentru ca ulterior sa fie folosita pentru pomenirea mortilor. Coliva este realizata numai din grau, care prin antalogie, reprezinta trupul decedatului care este ingropat pentru a reinvia in viata vesnica.

Ce simbolizeaza colacii si vinul?

In ceea ce priveste colacii, care pot fi paine sau prescura, simbolistica este similara celei pe care o are coliva, deoarece colacii sunt obtinuti tot din grau, care este sadit pentru a incolti si a da roade, la fel cum se intampla cu trupul fizic al oamenilor in momentul decesului pentru obtinerea vietii vesnice. De asemenea, colacul mai semnifica si legatura de iubire neintrerupta dintre cei vii si persoanele decedate, precum si ciclul vietii, datorita formei rotunde pe care acesta o are. In schimb, vinul este cel care reprezinta divinitatea, acesta fiind atat simbolul sangelui lui Iisus Hristos, cat si al balsamurilor cu care trupul acestuia a fost uns dupa moarte. De aceea, vinul este varsta peste coliva si morminte, in forma crucii, gest care semnifica invierea si viata vesnica.

Cand si unde se fac parastasele?

De obicei, parastasele dupa inmormantare se pot face atat in biserica, dupa ce a fosr savarsita Sf. Liturghie, precum si acasa sau chiar la mormantul celui decedat, in functie de preferintele si posibilitatile familiei acestuia si preotului. Dar exista si alte situatii in care pot fi tinute parastase, cum ar fi sfintirea unei fantani sau a unei troite – care adesea este ridicata in cinstea unei persoane decedate – sau chiar la sfintirea unei biserici. In ceea ce priveste parastasele de dupa inmormantare, acestea ar trebui realizate la 3 si 9 zile de la deces, precum si la 40 de zile (6 saptamani), 3 luni, 6 luni, 9 luni, un an, iar apoi in fiecare an, timp de 7 ani consecutiv.

In cadrul acestor parastase, cei care le organizeaza trebuie sa ofere bucate de pomana, din care nu trebuie sa lipseasca vinul, colacii si coliva, iar daca acestea au loc intr-o zi de post, bucatele trebuie neaparat sa fie de post. Prin urmare, orice element si ritual are propria semnificatie in religia crestina, chiar daca unele au origini pre-crestine sau pagane.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram