fbpx

Revizia de vară a mașinii, esențială înainte de plecarea în concediu

Vara este sezonul concediilor și, implicit, a călătoriilor lungi cu mașina. De aceea, o verificare minuțioasă a stării tehnice este esențială. În caz contrar, o exploatare intensă în condiții de temperaturi ridicate poate altera buna funcționare a mașinii, ceea ce va duce la un disconfort major, dar și la cheltuieli importante.

„Pentru a preveni cele mai frecvente probleme tehnice care pot apărea în concediu, este recomandată o verificare într-o unitate service specializată. Mecanicul urmărește un set de parametri cheie, identifică eventualele probleme și le poate remedia pe loc, astfel încât vehiculul să devină unul sigur pentru vacanță.” spune Iulian Georgescu, coordonator service Renault.

În timpul unei revizii de rutină pot fi descoperite defecțiuni în faze incipiente, poate încă insesizabile pentru șofer. În această etapă remedierea lor nu va da peste cap bugetul pentru vacanță.

Câteva dintre aspectele esențiale care se verifică în cadrul inspecției tehnice de vară sunt:

  • Sistemul de climatizare/aer condiționat este primul pe listă. Nu a fost folosit o perioadă îndelungată, așa că verificarea lui este recomandată. O posibilă defecțiune ar putea face insuportabilă călătoria până la destinația estivală.
  • Sistemul de răcire. Supraîncălzirea motorului este principala cauză a problemelor tehnice ale mașinii care pot apărea în timpul verii. Așadar, verificarea nivelului lichidului de răcire, precum și verificarea instalației, astfel încât să nu existe garnituri slăbite sau furtunuri crăpate, este un pas obligatoriu.
  • Schimbul de ulei. În cazul în care, conform indicațiilor producătorului este nevoie de schimbul uleiului și al filtrelor, această operațiune trebuie făcută înainte de a pleca în concediu. Un ulei vechi, poate altera funcționarea normală a motorului.
  • Schimbarea filtrelor. Dacă manualul de întreținere al mașinii indică și nevoia schimbării celorlalte filtre, aceasta trebuie făcută. Filtrele de combustibil, polen sau aer au un rol cheie într-o funcționare durabilă și eficientă a motorului.
  • Ștergătoarele de parbriz. Este important ca aceste componente să fie într-o stare bună astfel încât să poată asigura o vizibilitate bună chiar și în condiții de vreme nefavorabilă.
  • Sistemul de lumini. Nu trebuie omisă o verificare atentă a sistemului de lumini, ar în cazul în care se descoperă elemente arse, acestea trebuie înlocuite.
  • Acestea trebuie să fie adaptate sezonului și să nu aibă urme de uzură avansate care le-ar putea afecta performanțele.
  • Frânele. Sistemul de frânare trebuie să funcționeze în cele mai bune condiții, așa că mecanicul va verifica uzura plăcuțelor și a discurilor, precum și a celorlalte elemente care asigură o frânare eficientă.
  • Verificarea bateriei oferă o perspectivă asupra uzurii. Așadar, dacă în urma verificării se constată că bateria se apropie de finalul ciclului de utilizare, este recomandată schimbarea ei. În caz contrar, există riscul ca bateria să nu mai alimenteze exact atunci când va fi nevoie ca mașina să pornească la prima cheie.

O verificare rapidă, de vară, va ține mașina la nivelul optim de performanță în timpul vacanței de vară, chiar și în condițiile unor temperaturi ridicate. Mai mult, această revizie va determina și la asigurarea confortului și siguranței pentru șofer și pasageri.