Relatiile codependente. Ce inseamna si cum le eviti?

9 decembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

Daca suntem atenti la mesajele romanelor de dragoste si ale filmelor, vom observa ca ele promoveaza un tip de legatura amoroasa numita de specialisti “relatie codependenta”.

Aceasta se refera la tendinta unuia din parteneri, sau a amandurora, de a pune pe planul secund toate nevoile personale, de dragul iubitului.

Desi acest lucru pare foarte romantic, psihologii te avertizeaza ca s-ar putea sa existe o problema emotionala care sa acutizeze aceasta tendinta naturala de a face mici sacrificii pentru o alta persoana.

Ei considera ca oamenii implicati intr-o relatie codependenta au probleme grave cu stima de sine, nu se simt bine in pielea lor si au mereu nevoie de cineva in preajma. Specialistii avertizeaza ca limita dintre dragoste si obsesie este foarte subtire si poate fi depasita de oricine.

Afla pe pronapic.ro ce poti sa faci ca sa eviti sa cazi in capcana relatiilor codependente si ce masuri trebuie sa iei daca te afli deja in aceasta situatie, dar nu vrei sa-l pierzi pe cel de langa tine.

Cine cade prada mai usor acestor relatii?

Psihologii considera ca oamenii care au fost neglijati in copilarie au sanse mai mari de a se implica intr-o relatie codependenta, in care ei sa fie victimele. In general, persoanele ale caror parinti i-au ignorat cand erau copii, erau narcisisti si egocentrici, consumau droguri, erau deprimati sau erau atat de obsedati de control incat au anulat capacitatea copiilor de distinge nevoile lor de cele ale parintilor, sunt in pericol de a se implica in relatii codependente.

Copiii care sunt supusi unor astfel de traume trec prin niste schimbari pe care specialistii le numesc “procese de parentificare”. Micutii ajung sa adopte rolul de protectori ai parintilor lor si nu isi mai ingaduie sa aiba nevoi proprii, doar pentru a satisface adultii. Acest lucru ii predispune pe copii sa caute, la varsta maturitatii, tovarasia unor oameni despre care au impresia ca au nevoie de ei.

Cum se poarta oamenii codependenti?

Oamenii codependenti sunt persoane foarte afectuoase care ii iubesc pe ceilalti dincolo de limitele ratiunii. Din acest motiv, ei vor face in asa fel incat cei din jur sa fie perfect multumiti in orice situatie. Acest lucru suna bine, dar este, de fapt, dramatic pentru ca oamenii codependenti devin foarte usor “presul” celorlalti, fara ca acestia sa isi dea seama ca incalca drepturile cuiva.

Ce poti sa faci ca sa nu devii o astfel de persoana?

Daca repeti frecvent urmatoarele fraze, intr-o forma sau alta, atunci trebuie sa faci o schimbare: “daca el nu e fericit, nu pot fi nici eu”, “problemele noastre mi se datoreaza exclusiv mie”, “daca renunt la anumite comportamente ale mele, ma va iubi mai mult”, “reprim deseori sentimentele neplacute”. Acestea dezvaluie ca esti dependenta emotional de altcineva si ca il lasi sa preia controlul mult prea des.

Chiar daca esti o persoana altruista, nu exagera cu darnicia sufleteasca pentru ca s-ar putea sa ajungi sa fii nemultumita de viata ta. Afirma-ti nevoile, chiar daca ele sunt in conflict cu planurile iubitului tau. Comunicati eficient ca sa evitati acumularea de frustrari.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram