Pudra proteică – ce este și cum te poate ajuta

24 mai 2023
Autor:
Ori-cine

Dacă ești o persoană pasionată de sport, sigur ai auzit de pudra proteică. Iar dacă te gândești să o introduci în dieta ta, pentru a-ți oferi cele mai bune rezultate, este esențial să afli câteva informații înainte de a o utlitiza.

Pudra proteică este supliment alimentar foarte popular printre sportivi, dar și unul care a iscat controverse în ceea ce privește utilizarea lui. În acest articol îți explicăm care sunt beneficiile, dar și riscurile utilizării sale.

Ce este pudra proteică?

Pudra proteică este un supliment alimentar care te ajută să îți crești masa musculară, dar și să îți completezi cantitatea zilnică de proteine.

De ce este un subiect controversat?

Mai ales pentru că există și produse de calitate îndoielnică, ce conțin o cantitate crescută de aditivi alimentari, arome și coloranți, care îți pot provoca indigestii, dureri de cap, amețeli etc. De aceea este extrem de important ca, înainte să te decizi să o folosești, să ceri sfatul medicului și al antrenorului tău și să te asiguri că produsul pe care îl cumperi este vândut de companii acreditate.

Ce conține pudra proteică?

Ingredientele cele mai populare pe care le poți găsi în pudra proteică sunt:

 • Zerul, care conține o sursă mare de proteine
 • Soia, care poate fi o alternativă, dacă nu tolerezi lactatele
 • Mazărea, care conține arginină
 • Albușul de ou și caseina, recomandate tot ca alternativă pentru cei care se confruntă cu intolerența la lactoză

Cum o consumi?

Ce nu trebuie să neglijezi este faptul că niciun supliment nu va înlocui o alimentație sănătoasă, ci doar o va completa. Așa că te sfătuim să consumi pudra proteică alături de un regim alimentar echilibrat, cu multe fructe, legume, carne, dar și hidratare. Dizolv-o în apă, în smoothie, shake sau lapte vegetal și stabilește cantitatea în funcție de obiectivele pe care ți le-ai propus, dar și de numărul de kilograme. Dozele recomandate, în mod normal, sunt de o lingură sau două pe zi, de regulă după ce te antrenezi, însă cere sfatul medicului sau antrenorului tău înainte de a o administra.

Cu ce te ajută consumul de pudră proteică?

Principalele beneficii ale utilizării pudrei proteice sunt:

 • Te ajută să îți gestionezi greutatea
 • Îți crește masa musculară și îți tonifiază mușchii
 • Poate preveni anumite boli metabolice și poate asigura necesarul de calorii
 • Grăbește procesul de recuperare în urma unui efort fizic
 • Crește cantitatea de proteine din organism

Care sunt riscurile la care te poți supune?

Spuneam, la începutul articolului, că există și controverse în ceea ce privește acest subiect, provenite mai ales din cauza utilizării unor produse de calitate îndoielnică și fără a consulta, în prealabil, un specialist.

Acestea sunt:

 • Apariția unor probleme digestive
 • Afectarea anumitor organe – dacă ai probleme cu ficatul sau cu rinichii nu este indicat să consumi prea multe proteine
 • Diverse alte simptome, cauzate de o calitate scăzută a produsului, cum ar fi: dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, amețeli

Cere sfatul unor profesioniști (medic și antrenor), înainte de a introduce pudra proteică în alimentația ta și nu depăși niciodată doza zilnică recomandată de aceștia!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram