Protectia muncii tot ce nu stiai depsre zilele libere

31 martie 2015

Protectia muncii va aduce la cunostinta ca, de la art. 133 si pana la art. 143, in Codul Muncii sunt incluse prevederile principale de care tinem cont pentru a trata in mod corect repausul periodic al angajatilor.
Evident, prin perioada de repaus intelegem orice perioada care nu este timp de munca. Pauza de masa este repaus si despre ea aflam mai multe informatii din Codul Muncii.
Asa cum bine stim, angajatii au dreptul la repaus zilnic, saptamanal, concediu de odihna, zile de sarbatori legale si nu numai. In legislatia muncii sunt reglementate toate aceste mecanisme prin care angajatul beneficiaza de un echilibru impecabil intre munca si odihna.
Protectia muncii - in ce conditii pote angajatorul sa suspende perioada de repaus saptamanal al angajatilor
Suspendarea repausului saptamanal este posibila in cazul unor lucrari urgente, cand executarea acestora este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in aceste conditii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Protectia muncii - Sarbatorile legale
Art. 139. (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Atentie la faptul ca aceste prevederi de mai sus, art. 139, nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram