Proiectul Erasmus+ Step into EU a ajuns la final

1 aprilie 2022
Autor:
Asociatia Be You

Asociația Be You contribuie la creșterea alfabetizării media în rândul tinerilor, la combaterea euroscepticismului și a știrilor false prin proiectele Erasmus+ desfășurate în comunitate.

Europa se confruntă cu numeroase provocări numeroase printre care se enumeră răspândirea mișcărilor extremiste, a euroscepticismului și a știrilor false, care au fost accentuate de pandemia covid-19. Aceste provocări au creat un teren propice pentru partidele populiste, iar euroscepticismului și dezinformarea s-au întețit mai ales în rândul tinerilor. Astfel, a luat naștere proiectul „Step into EU” care a reprezentat cadrul potrivit pentru a aborda aceste subiecte cu tinerii și pentru a acționa pe măsură.

Proiectul Erasmus+ „Step into EU” 2020-2-RO01-KA105-080558, coordonat de Asociația Be You în parteneriat cu 2 municipalități (Comune di Torino-Italia și Municipio de Paredes-Portugalia) și 4 organizații de tineret (Sdruzhenie Walk Together-Bulgaria, European Youth Centre Breclav-Cehia, FRATERNITAS-Polonia și Cultural Bridges Youth Group-Turcia), și-a propus să răspundă provocărilor cu care se confruntă Europa, scopul proiectului fiind combaterea euroscepticismului în rândul tinerilor prin îmbunătățirea abilităților de alfabetizare media, capacitatea de a identifica știrile false, de a selecta cu atenție informațiile și sursele de informare.

Cele 16 luni de proiect cuprinse între 1 decembrie 2020 și 31 martie 2022 au fost marcate de începutul pandemiei și al restricțiilor, fiind primul proiect Erasmus+ implementat cu participare fizică în timpul pandemiei. Am întâmpinat diverse obstacole care au fost depășite și am reușit să desfășurăm mobilitatea proiectului cu succes în condiții de maximă siguranță.

Astfel, în perioada 05-14 iulie 2021, mobilitatea proiectului s-a desfășurat la Aninoasa și Târgoviște cu participarea a 35 de tineri și lideri de tineret din 7 țări. Timp de 10 zile tinerii au fost implicați în activități de educație non-formală pe tema proiectului și au avut parte de ateliere tematice de lucru, dezbateri, discuții interactive, jocuri de rol, vizite culturale și tematice.

O activitate semnificativă a fost întâlnirea cu autoritățile locale din Târgoviște, la Complexul Turistic de Natație, care a accentuat beneficiile de a fi stat membru al Uniunii Europene și modul în care pot fi folosite fondurile UE în beneficiul comunității.

De asemenea, tinerii au făcut schimb de idei și cunoștințe împărtășind experiența și realitatea locală a comunităților din care provin. Acest schimb de idei și experiență a condus la găsirea de soluții pentru a combate euroscepticismul, știrile false și pentru a promova dialogul intercultural și diversitatea europeană.

Obiectivele mobilității s-au concentrat pe dezvoltarea gândirii critice a tinerilor cu privire la știrile pe care le citesc și aud; dezvoltarea capacității de a evalua critic diferite conținuturi media, evenimente sociale și politice; îmbunătățirea abilităților de alfabetizare media pentru combaterea euroscepticismului și a știrilor false; promovarea valorile europene în rândul tinerilor; responsabilizarea tinerilor de a deveni cetățeni activ implicați în problemele care îi preocupă pe ei și comunitățile lor, în special euroscepticismul și știrile false.

Rezultatele proiectului s-au concretizat în dezvoltarea cunoștințelor și competențelor tinerilor pe tematica proiectului, reducerea euroscepticismului, creșterea nivelului de alfabetizare media prin analiză de conținut media, înțelegerea funcționării instituțiilor Europene și a beneficiilor de a fi stat membru UE. Tinerii au creat colaje care evidențiază valorile europene și o campaniei video numită „Unitate în Diversitate”, mesajul lor fiind: „Uniți suntem mai puternici și putem depăși cu mai multă ușurință obstacolele”.

Mobilitatea proiectului a fost urmată de o serie de activități, ateliere și întâlniri cu tinerii desfășurate în comunitățile organizațiilor partenere, rezultând astfel un impact puternic în combaterea euroscepticismului și a știrilor false.

Mulțumim în mod special Crucii Roșii Dâmbovița pentru suportul acordat astfel încât proiectul să se poată desfășura în condiții de siguranță în contextual pandemiei covid-19. Mulțumim Primăriei Municipiului Târgoviște și Complexului Turistic de Natație pentru găzduirea întâlnirii cu tinerii și pentru dezbaterea interactivă. De asemenea, mulțumim partenerilor locali pentru implicare și sprijinul acordat.

Implicarea noastră în comunitate continuă. Urmăriți https://beyoueurope.eu  pentru a rămâne conectați la activitățile noastre.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram