fbpx

Prognoza G DATA pentru 2016: Internet of Things sub lupa microscopului

Programele malware preinstalate pe smartphone-uri si atacurile cibernetice asupra automobilor au tinut prima pagina a ziarelor in 2015. Unul din doi utilizatori de Internet au devenit victime ale infractionalitatii informatice in acest an (sursa: Bitkom). In 2016, interconectivitatea in crestere ramane o problema la moda. Companiile vor continua sa digitalizeze procesele de productie, iar utilizatorii privati vor conecta mai multe dispozitive dintre care multe pot fi controlate prin intermediul Internetului sau prin aplicatii. Cu toate acestea, in multe cazuri, implicatiile de securitate nu sunt luate in serios. Infractorii cibernetici sunt constienti de aceste evolutii si vor fi in cautarea mai multor obiective de atac si posibilitati de manipulare in acest domeniu, in 2016. Expertii G Data in securitatea datelor au facut patru previziuni pentru anul urmator.

„Nu numai companiile si autoritatile isi digitalizeaza procesele – infractorii o fac si ei. Comertul de droguri la nivel mondial nu mai are loc la colt de strada, ci in magazine ilegale, dedicate, pe Internet. Chiar si armele pot fi comandate la un simplu clic. Aceaste activitatati vor continua sa creasca in 2016, deoarece tranzactionarea prin Internet este mai putin riscanta pentru infractori.”

Eddy Willems, G DATA Security Evangelist

Previziunile de securitate IT pentru 2016

Cresterea digitalizarii activitatii infractionale

Limitele infractionalitatii vor disparea. Droguri, arme, carti de identitate sau identitati complete pot fi comandate in magazine ilegale, cu doar un singur clic. Activitatile infractionale sunt intr-o mare crestere in acest domeniu de pe Internet.

Internet of Things in obiectivul infractorilor cibernetici

Automobile, benzi de fitness si retele atacate: Internet of Things devine din ce in ce mai popular, atat acasa, cat si la locul de munca. Infractorii isi vor consolida activitatile in acest domeniu în 2016 si vor fi, in mod special, in căutarea unor brese de securitate pentru a se infiltra in retele companiilor. Prin urmare, Internetul Obiectelor va deveni “Internetul Amenintarilor”.

Cyber Crime as a Service (CAAS)

Forumuri ilegale ofera o gama larga de kituri exploit si alte tipuri de malware. Expertii G Data in securitate se asteapta ca din ce in ce mai mult infractorii cibernetici sa isi ofere serviciile in mod direct ca “Cyber Crime as a Service”, atacand companii, autoritati sau persoane fizice in functie de dorintele clientilor lor.

Retelele wireless gratuite atrag infractorii cibernetici

Tot mai multe spatii si cladiri publice, cum ar fi aeroporturi, gari sau centre comerciale, sunt echipate cu hotspot-uri wireless gratuite. Infractorii cibernetici vor profita de asta in anul urmator pentru a capta datele utilizatorilor increzatori.