Primele zile cu aparat dentar – cum ne obisnuim cu purtarea lui

4 martie 2017

Fie ca s-a documentat vreme indelungata pe internet sau printre prieteni purtatori de bracketuri, fie ca medicul ortodont a furnizat toate informatiile, odata cu montarea aparatului dentar apar in mod inevitabil situatii noi, care cer anumite schimbari ale stilului de viata. Acest moment poate fi depasit, insa, de fiecare pacient in parte cu rabdare si, mai ales, daca este pastrat in minte scopul final al acestei calatorii: obtinerea zambetului perfect mult visat.

Acomodarea psihologica

Printre adolescenti aparatul dentar a devenit o moda, astfel incat o mare parte dintre acestia il accepta cu mult entuziasm, ba chiar mai mult, si-l doresc, iar adaptarea este foarte usoara. Ei prefera bracketurile metalice, cat mai vizibile, cu elastice colorate, nerabdatori sa le arate prietenilor noul lor zambet. Copiii mai timizi si o mare parte dintre adulti, inca au retineri si prefera aparatul dentar fix de safir sau ceramic, cat mai discret.

“Din fericire, acomodarea psihologica se produce destul de rapid, in primele cateva zile, maxim 2-3 saptamani. Acest proces este facilitat si de faptul ca cei din jur, atunci cand observa, uneori dupa o lunga perioada de timp, aparatul au, in general, reactii pozitive. Acest lucru confirma inca o data ca fiecare dintre noi suntem foarte critici cu propria persoana, observandu-ne si exagerandu-ne micile imperfectiuni, in timp ce ceilalti ne accepta si ne admira pentru ceea ce suntem. Acceptarea lor sa ne ajuta sa ne acceptam si noi, acest lucru fiind valabil si in cazul aparatului dentar”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Acomodarea fizica

Aplicarea aparatului in cabinetul stomatologic este complet nedureroasa, insa dupa cateva ore, acasa, este posibil sa apara un oarecare disconfort, deoarece dintii nu sunt obisnuiti cu tractiunile exercitate de bracketuri asupra lor. De asemenea, nu este neobisnuit ca buzele, obrajii si limba sa se irite pe masura ce se acomodeaza cu aparatul dentar. Acest disconfort dispare in cateva zile si, in functie de pragul de sensibilitate al fiecarei persoane, poate fi necesara administrarea de antialgice pentru diminuarea lui.

“In primele zile dupa montarea aparatului dentar este posibil ca pacientul sa aiba impresia ca nu reuseste sa apropie bine buzele pentru a inchide gura, iar uneori bracketurile sau capatul sarmei (arcului) pot produce mici leziuni ale buzelor si obrajilor. Acomodarea se va produce in cateva zile, insa pana atunci se poate folosi o ceara speciala care sa acopere bracketurile care creeaza probleme”, explica specialistul ortodont

Din fericire, in cele mai multe cazuri, tratamentul ortodontic incepe prin folosirea unui arc (sarma) cu proprietati speciale: se activeaza la temperatura corpului. Daca tractiunile sunt prea mari si nu ne-am obisnuit cu ele, putem clati gura cu apa rece, pentru a inactiva temporar sarma si a scadea disconfortul.

La activarile ulterioare lunare se va simti doar o tensiune timp de 1-2 zile. Important este ca la fiecare sedinta, inainte de a parasi cabinetul, pacientul sa verifice cu degetul sau cu limba capatul sarmei, sa nu deranjeze.

Acomodarea cu schimbarile de dieta si igiena dentara

Mancatul poate deveni o adevarata provocare pe durata timpul primelor saptamani de purtare a aparatului dentar fix, insa aceasta perioada va fi depasita cu succes prin adoptarea unor schimbari in dieta. “Odata cu inceperea tratamentului vor trebui evitate alimentele lipicioase sau dure (alune, floricele de porumb, painea prajita, morcovii, caramelele, gheata etc.) deoarece pot dezlipi bracketurile sau indoi sarma, ceea ce produce efecte secundare nedorite si prelungirea duratei tratamentului”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

“La randul ei, igiena dentara va suferi modificari: periajul dentar este indicat de cel putin doua ori pe zi, ideal dupa fiecare masa, intai cu periuta normala, manuala sau electrica, apoi cu periuta interdentara. Dusul bucal, clatirea cu apa de gura si ata dentara, folosita cu grija, pentru a nu dezlipi bracketuri, sunt de mare ajutor in indepartarea resturilor alimentare care se acumuleaza mult mai usor printre bracketuri”, recomanda specialistul ortodont.

Asadar, cu toate ca inceperea tratamentului ortodontic presupune o scurta perioada de acomodare, vestea buna este ca dupa aproximativ o luna disconfortul va disparea, iar dupa sase luni nici nu vom mai observa purtarea aparatului dentar si ne vom afla tot mai aproape de rezultatul dorit: un zambet perfect.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram