fbpx

Pregateste anvelopele de vara

Sezonul cald a inceput sa puna stapanire pe toata tara iar temperaturile ridicate odata cu el. Grija oricarui sofer este in prezent pregatirea masinii pentru noile conditii de mers si temperaturi ridicate. O parte importanta din acest proces o reprezinta montajul unor anvelope vara potrivite. In cazul profilelor de vara, nu exista o obligativitate mentionata prin lege, precum in cazul celor de iarna, insa este important sa le montati pentru a circula cu masina in siguranta si pentru o performanta ridicata. Este important sa montati cauciucuri de vara dupa ce pragul termic creste peste 7 grade celsius, in caz contrat, anvelopele de iarna se vor uza mai rapid, nu vor avea aceeasi performanta iar siguranta condusului va fi scazuta considerabil.

Dupa ce am stabilit necesitatea montarii unor cauciucuri de vara potrivite, ramane intrebarea: montam vechiul set de anvelope de vara sau cumparam unul nou?

Inainte de montarea vechiului set, este important sa analizati atent starea cauciucurilor atat pe flanc cat si pe banda de rulare. Dupa o perioada de folosire, atat din cauza expunerii indelungate la razele soarelui cat si din cauza socurilor mecanice ce apar la folosirea zilnica, anvelopele pot manifesta crapaturi sau galme. Galmele apar pe flancul anvelopei atunci cand anvelopa sufera un impact puternic cu o bordura, iar cordul metalic de pe lateral se deformeaza si permite aerului sa patrunda. In acest caz, riscul de accident poate creste considerabil, iar cauciucul poate deveni instabil.

O alta urmare a uzurii intense o reprezinta crapaturile pe flanc, ce apar dupa o folosire pe o perioada lunga de timp. Acest tip de crapaturi maresc riscul de explozie, integritatea cauciucului fiind afectata. Un alt detaliu la care trebuie sa fiti atenti il reprezinta inaltimea profilului. Limita de uzura este de 1.6mm, sub acel prag anvelopa nemafiind sigura si nemaioferind sustinerea necesara in timpul folosirii si nemaieliminand apa eficient, riscul de acvaplanare fiind marit.

Daca constatati nereguli la anvelope, este recomandat sa montati alte anvelope vara noi pentru a conduce in siguranta si pentru o performanta ridicata.