fbpx

Peste 50 din malware ul de Android vizeaza operatiuni financiare

Bankingul mobil si cumparaturile online sunt in plina expansiune, 41% dintre europeni folosesc un smartphone sau o tableta pentru efectuarea tranzactiilor bancare. Conform ING Bank, alti 19% li se vor alatura anul viitor, iar aceasta tendinta a atras atentia infractorilor pentru dezvoltarea de malware special. Abonamente nesolicitate platite prin SMS sau apeluri premium, santaj prin ransomware si control de la distanta al transferurilor de bani in timpul proceselor mTAN: o analiza efectuata de experti in securitate de la G DATA a dezvaluit ca peste 50% din malware-ul de Android are o motivatie financiara directa. Per ansamblu, analistii au descoperit peste 440.000 de noi tulpini de malware de Android in primul trimestru al anului. O noua tulpina de malware mobil pentru Android este descoperita la fiecare 18 secunde (4.900 mostre zilnic). Raportul Mobile Malware G DATA rezuma cele mai importante tendinte ale infractionalitatii cibernetice si previziunile pentru anul in curs. Acesta este acum disponibil online in G DATA Newsroom.

„Utilizarea de smartphone-uri si tablete pentru operatiuni de online banking este intr-o creștere rapida. Datorita pozitiei sale dominante pe piata, sistemul de operare Android, atrage in mod special atentia infractorilor cibernetici. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca atacatorii sunt in curs de dezvoltare si de distribuire a programelor malware cu implicatii de natura financiara, cum ar fi troienii bancari dedicati pentru aceasta platforma. Ca atare, ne asteptam la o crestere semnificativa in acest an a malware-ului cu motivatie financiara ce vizeaza sistemul de operare Android.”
Christian Geschkat, G DATA Mobile Solutions Product Manager
Cresterea malware-ului de Android cu motivatie financiara
Mobile Banking se afla intr-o crestere rapida, iar acest lucru are un efect asupra malware-ului de Android. Expertii de securitate au stabilit ca cel putin 50% din malware-ul distribuit in mod curent are la origine motivatie financiara si include troieni bancari si troieni SMS.
Cresterea malware-ului mobil, in primul trimestru al anului 2015
Expertii in securitate de la G Data au identificat 440.267 noi mostre de malware Android in primul trimestru al 2015. Numarul de cazuri noi de malware Android a crescut cu 6,4% fata de trimestrul IV din 2014 (413.871 mostre). Comparativ cu primul trimestru al anului 2014 (363.153 mostre), cresterea este si mai mare: 21%.
Previziuni suplimentare
 Numarul de noi tipuri de malware a crescut semnificativ in 2015: expertii G Data se asteapta la o crestere rapida a numarului de cazuri noi de malware Android in 2015. Din cauza cifrelor constant ridicate de distributie pe piata a sistemului de operare, infractorii cibernetici sunt determinati sa dezvolte programe malware dedicate.
 Internet of Things – invazie a malware-ului prin dispozitive mobile: dispozitivele inteligente sunt predispuse la atac. Chiar daca acestea sunt automobile inteligente, echipamente de incalzire sau routere, cercetatorii descopera tot mai multe deficiente de securitate. In multe cazuri, smartphone-urile si tabletele sunt folosite pentru a controla dispozitivele inteligente. Analistii G DATA se asteapta ca aceste dispozitive mobile sa devina un vector important de atac.