Partajul intre fosti soti si divortul

14 ianuarie 2019
Autor:
European Advertising Holding S.R.L

Desfacerea unei casatorii implica si un partaj, impartirea bunurilor comune si decizii cu privire la cresterea minorilor, acolo unde este cazul. Insa divortul poate sa aiba loc chiar si fara partaj. Cei doi fosti soti se pot prezenta ulterior in instanta sau la notar pentru a cere si partajul bunurilor. Calea mai simpla? Desigur ca la notar, cum de altfel si divortul pe aceasta cale este mai facil.

Ce spune Codul Civil despre partaj

Mai cu seama acolo unde cei doi fosti soti nu se inteleg de comun acord sau din varii ratiuni nu stiu ce cale sa aleaga, este de preferat contactarea unui avocat. Acesta ii va pune in tema despre ce spune Codul Civil despre separarea de bunuri. Spre exemplu, nu va exista un partaj daca fiecare dintre parteneri avea bunuri separate inca dinainte de casatorie. Sotii care la inceput de casatorie sau pe parcursul acesteia au optat pentru regimul separatiei de bunuri, la divort, fiecare ramane cu bunurile sale, celalalt partener neavand drept la ce detine celalalt.

Asadar, partajarea legala a bunurilor poate fi o actiune ce nu depinde de divort. Un partaj poate fi facut si in timpul casatoriei, total sau partial, fie de bunavoie, fie pe cale judecatoreasca.

Ce sunt bunurile comune – acestea se refera la acele bunuri care au fost dobandite pe parcursul casatoriei, inclusiv tinand cont de veniturile din munca, salarii sau pensii.

Partajul la notar sau la judecatorie

Daca in cazul partajului la notar cei doi fosti soti trebuie sa aiba un acord intre ei si procedura este mai simpla si mai rapida, nu acelasi lucru se poate spune despre partajul la judecatorie. In acest caz este nevoie si de avocat desigur, iar mai convenabil pentru fiecare dintre parti este alegerea unui avocat de competenta in acest domeniu, din cadrul unui cabinet avocatura Sibiu sau orasul de provenienta.

Trebuie mentionat ca si in instanta se impune acordul sotilor privind impartirea bunurilor. Codul de procedura civila prevede incercarea de a rezolva cazul pe cale amiabila. Cand acest lucru nu reuseste, se ajunge inevitabil la proces. Acesta implica taxe judiciare, pe care ambii soti le vor plati, dupa caz. Taxarea procedurilor conform legii in vigoare tine cont de:

  • Stabilirea bunurilor ce se impart – taxata cu 3% din valoarea lor;
  • Partajul propriu zis – 3% din valoarea masei partajabile;
  • Stabilirea de coproprietar si a cotei parti pentru fiecare – 50 de lei pentru fiecare;
  • Creante din proprietatea comuna – 3% din valoarea acestora.

Procesul de partaj la judecatorie se complica cu fiecare situatie – cand spre exemplu un bun se atribuie unuia, iar compensator celuilalt ii revine un alt bun. Sau un imobil poate fi chiar vandut la licitatie, iar suma urmand sa fie impartita. In fata legii se porneste de la ideea ca cei doi soti au avut contributie comuna si egala. Desigur, pana la proba contrarie.

Un avocat cu experienta si competent pentru un anumit domeniu va putea fi un sprijin pentru persoanele aflate in astfel de situatii. Partajul poate fi mai complex decat un divort spre exemplu, fie el cu sau fara minori inclusi.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram