fbpx

Palmaresul echipei CFR Cluj

cfr-cluj-palmares

CFR Cluj sau Fotbal Club CFR 1907 Cluj, aşa cum apare denumirea oficială, a fost înfiinţat în luna noiembrie a nului 1907, atunci când Transilvania încă aparţinea de Austro-Ungaria. Ca şi palmares şi istorie, despre CFR Cluj putem spune că se situează pe locul patru, fiind în spatele echipelor din Capitală, Steaua, Dinamo şi Rapid.

Succesul cu Arpad Paszkany

Până în anul 2002, când la club a sosit Arpad Paszkany, clubul s-a cam zbătut în mediocritatea diviziilor B şi C, însă, din 2004, de când CFR-ul a revenit în Divizia A, ascensiunea acestora a continuat, la bază aflându-se jucătorii străini aduşi la echipă, astfel încât în sezonul 2005-2006, clubul ajungea pentru prima dată în istorie într-o competiţie europeană, denumită atunci Cupa Intertoto, reuşind chiar să ajungă în finală, finală pe care a pierdut-o în faţa francezilor de la RC Lens.

În 2007-2008, feroviarii începeau să cunoască gustul succesului, reuşind să câştige primul lor event avându-l pe bancă pe Ioan Andone. CFR Cluj a fost echipa ce a reuşit să “rupă” şirul de 17 ani în care doar echipele din Bucureşti au câştigat campionatele. În sezonul 2008-2009 CFR Cluj reuşea să ajungă până în grupele celei mai cunoscute competiţii, UEFA Champions League.

În 2010, CFR devenea campioană pentru a doar oară spre bucuria fanilor și a amatorilor de pronosticuri Liga 1 din provincie, în timp ce în 2012 reuşeau să câştige al treilea trofeu din istorie. Tot în sezonul 2012-2013, băieţii din Gruia mai băteau un record. Mai exact, CFR reuşea să strângă 10 puncte în grupele Champions League, acesta fiind un record pentru o echipă din România. Chiar şi aşa, echipa din Gruia nu trece mai departe, fiind la egalitatea de puncte cu Galatasaray, turcii având avantajul meciurilor directe.

Plecarea lui Arpad Paszkany şi declinul

Odată cu plecarea lui Arpad Paszkany din Gruia, CFR-ul începe să teracă printr-o perioadă destul de grea a istoriei sale recente, intrând chiar în insolvenţă.

Însă, din 2018, CFR Cluj începe să domine din nou competiţia internă, devenind campionii României pentru a patra oară, după ce în ultimii şase ani nu mai reuşiseră să aducă vreun titlu de campioni la Cluj. Totodată, în 2019, 2020 şi 2021, CFR Cluj câştiga titlul, adunând în total 7 titluri de campioană a României, fiind cea mai titrată şi mai bună echipa a istoriei recente.

Probabil cel mai interesant sezon a fost cel 2019-2020, când CFR Cluj reuşea să câştige titlul chiar în ultima etapă, în meciul decisiv cu CS U Craiova. În faţa unui stadion Ion Oblemenco gol, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, CFR-ul începea greu meciul cu oltenii, însă uşor-uşor s-au descătuşat şi au reuşit să se impună cu scorul de 3-1, în ciuda zecilor, poate chiar 100-200 de olteni strânşi în faţa stadionului Ion Oblemenco,  în speranţa că echipa lor va câştiga primul titlu de campioană a României din istorie.

Din punct de vedere al competiţiilor europene, CFR reuşea în 2019-2020 să strângă 12 puncte în grupele Europea League, un alt record pentru un club de la noi din ţară, însă ceferiştii urmau a fi eliminaţi cu greu de Sevilla, în urma unui gol dubios anulat CFR-ului. În acel sezon, Sevilla câştiga trofeul Europa League.

Culori şi stadion

Din punct de vedere al culorilor, CFR-ul evoluează în alb şi vişiniu, iar meciurile de pe teren propriu se desfăşoară pe stadionul CFR-ului, mai exact pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu, un stadion cochet, ce are o capacitate de 22.198 de locuri pe scaune.

Ca şi rivalitatea, în Cluj este o mare rivalitate întrele cele două echipe locale: CFR Cluj şi Universitatea Cluj, iar meciurile directe dintre cele două poartă denumirea de “Derby-ul Clujului”.