fbpx

Osteodensitometrie – continua sa ai grija de sanatatea ta si in 2021!

osteodensitometrie

Ai grija de tine! Programeaza un consult de osteodensitometrie

Astazi discutam despre osteodensitometrie.
osteodensitometrie
Osteodensitometria sau investigarea DEXA este cea mai moderna metoda auxiliara clinica, care masoara densitatea minerala osoasa (continutul de calciu) pentru a determina diagnosticul de osteoporoza, pentru a monitoriza evolutia bolii in timp si eficacitatea tratamentului.

Osteoporoza se caracterizeaza printr-o scadere a densitatii minerale osoase, ceea ce duce la o scadere a rezistentei osoase si la un risc crescut de fractura. Mai multe detalii gasesti in randurile ce urmeaza.

Detalii generale pe care trebuie sa le stii despre osteoporoza

Osteoporoza este o boala caracterizata prin pierderea osoasa si deteriorarea tesutului osos. In comparatie cu oasele sanatoase, consecinta directa este ca oasele devin slabe si fragile, facandu-le vulnerabile la fracturi. Poti sa depistezi aceasta afectiune apeland la investigatia denumita osteodensitometrie.

Cele mai afectate sunt oasele soldului, articulatiile extremitatilor sau curbura coloanei vertebrale. Compresia vertebrelor determina pierderea inaltimii si durerea cronica.

Categoriile de risc pentru aceasta situatie sunt barbatii si femeile. Pentru femei, riscul este mai mare, se recomanda efectuarea unui test DEXA in fiecare an pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 45 si 60 de ani si la fiecare 6 luni pentru femeile de peste 60 de ani.

Cine mai poate apela la un astfel de consult/investigatie

Chiar daca nu este utilizat frecvent in acest scop, sportivii pot efectua un control de acest tip in diverse scopuri.

Acest lucru este valabil mai ales atunci cand doriti sa cunoasteti procentul de grasime corporala.

Prin urmare, atunci cand participa la competitii sportive, sondajele dexa sunt utile si pentru sportivii de inalta performanta. De fapt, este recomandat sa stiti procentul de masa musculara din corpul dumneavoastra.

Fie ca, din motive de sanatate, medicul va recomanda sa aveti un examen DEXA de osteodensitometrie sau pentru ca faceti miscare si doriti sa cunoasteti procentul de grasime corporala, ar trebui sa faceti acest lucru fara ezitare. Te asteptam la clinica medicala Romgermed!