Obiecţia de conştiinţa drept fundamental al personalului medical

2 mai 2011

Refuzul personalului medical de a practica sau asista o întrerupere de sarcină la cerere este una din cel mai des întâlnite situaţii conflictuale între drepturile medicului şi cele ale pacientului. Acest refuz poartă numele de "obiecţie pe motive de conştiinţă" sau "obiecție morală" şi are la bază contradicţia între solicitarea pacientului şi principiile religioase sau morale ale personalului medical, respectiv între autonomia medicului și presupusa "binefacere" a pacientului.

"Obiecţia pe motive de conştiinţă este un simbol al libertăţii personalului medical şi totodată al supremaţiei dreptei judecăţi asupra unei legi injuste", apreciază autorii, cu referire la legea care permite avortul la cerere. "Viaţa umană, în toate stadiile sale de dezvoltare, merită cel mai înalt grad de protecţie. Pentru acei membri ai personalului medical care au experienţă imediată în asistarea sarcinii şi naşterii, care zi de zi sunt martori ai miracolului vieţii şi împărtăşesc credinţa că avortul este un act de ucidere deliberată, posibilitatea ca o astfel de solicitare să fie refuzată este salutară."

Deşi este, încă, o excepție în România, obiecţia morală a devenit aproape o regulă în numeroase ţări ale Europei Occidentale, unde chiar și mai bine de jumătate din personalul de specialitate nu practică avortul. De asemenea, există tot mai multe instituții sanitare în care nu se fac întreruperi de sarcină.

Lansat în contextul controversei produse recent prin acuzația de malpraxis asupra unui medic ginecolog de la maternitatea spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu" (Giuleşti), materialul informativ "Obiecţia de conştiinţă - drept fundamental al personalului medical", este conceput sub forma unei broşuri de 24 de pagini, structurată pe două capitole: juridic şi etico-medical.

Organizaţiile care compun Federația Pro-vita îşi propun să trimită broşura tuturor medicilor ginecologi din România, în scopul familiarizării acestora, dar şi a personalului medical mediu şi a farmaciştilor cu această noţiune şi pentru a încuraja apelul la ea.

Asociaţia Pro-vita din Bucureşti, componentă a Federaţiei, informează că oferă asistenţă juridică şi apărare medicilor care sunt împiedicaţi în exercitarea dreptului la obiecţia morală.

Varianta web în format pdf poate fi descărcată gratuit de pe siteul www.provitabucuresti.ro.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram