Oamenii casatoriti traiesc mai mult

9 decembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

Cercetatorii au descoperit ca o casatorie fericita ne face mai longevivi. Conform Realitatea Romaneasca, persoanele casatorite care au suferit bypass-uri aveau sanse de doua ori mai mari sa duca o viata normala pentru inca 15 ani, fata de bolnavii necasatoriti.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Rochester au studiat cazurile a 225 de cardiaci care fusesera supusi operatiei de bypass coronarian. Cu o zi inainte sa ajunga pe masa de operatie, bolnavii au fost chestionati cu privire la starea lor civila. Un an mai tarziu, ei au fost rugati sa se pronunte cu privire la gradul de fericire in relatie, informeaza Time.com.

Dupa 15 ani, folosindu-se de informatiile puse la dispozitie de spital, cercetatorii au vrut sa vada care din pacienti mai era in viata. 55% din pacienti au supravietuit 15 ani. 61% din acestia erau casatoriti iar 30% erau celibatari. Oamenii de stiinta au luat in calcul si alti factori determinanti precum sanatatea generala a sistemului cardiovascular, varsta, sexul, educatia, fumatul si depresia.

83% din pacientii care aveau casnicii fericite au reusit sa treaca de pragul celor 15 ani. Doar 27% din femeile singure, si 36% din burlaci au supravietuit in acelasi interval temporal. Intre cei ale caror casnicii nu erau fericite, doar 29% din femei au supravietuit, comparativ cu 60% din barbatii aflati in aceeasi situatie.

Cu alte cuvinte, femeile ale caror vieti nu erau multumitoare, nu beneficiau de pe urma faptului ca erau casatorite. Aceste descoperiri confirma rezultatele unui alt studiu care a scos la iveala ca barbatii au de castigat de pe urma casatoriei, indiferent de gradul de satisfactie relationala, in timp ce femeile nu beneficiaza de aceasta legatura decat atunci cand uniunea este fericita.

“Cercetarile au aratat ca femeile sunt mai sensibile din punct de vedere fiziologic la stresul provcat de o relatie nefericita. De aceea, o casatorie proasta poate avea efecte negative asupra sanatatii lor”, a declarat Harry Reis, unul din autorii studiului si profesor de psihologie la Universitatea Rochester.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca rata supravietuirii creste in cazul persoanelor cu casnicii fericite deoarece acestea beneficiaza de sprijin social. Sotii se incurajeaza reciproc si isi ajuta partenerul sa faca alegeri alimentare intelepte. De asemenea, cuplurile fericite fac mai multa miscare, precum jogging sau mers la sala.

O relatie fericita ii ofera bolnavului motivatia necesara sa lupte pentru viata lui. Mai mult, o persoana cu probleme de sanatate beneficiaza de ajutor din partea partenerului de viata, care o ingrjeste si se ocupa de bunastarea fizica a acesteia.

Cercetatorii au conchis ca relatiile de lunga durata, fie ca sunt oficializate sau nu, sunt “sanatoase” si pot creste speranta de viata a partenerilor.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram