Oala sub presiune-ce este si ce face?

3 iulie 2019
Autor:
Login Promotion

Oala sub presiune functioneaza pe baza unui principiu foarte simplu: presiunea aerului. O oala sigilata, cu mult abur in interior, genereaza o presiune ridicata, ceea ce ajuta le scurtarea timpului pentru gatit.

Cand a fost inventata oala sub presiune?

A fost inventata in anii 1600 de catre un francez pe nume Denis Papin, care voia sa traduca noi descoperiti in fizica despre presiune si aburul folosit la gatit. El si-a numit vasul pe care l-a inventat "Digestrul". La putin dupa aceea, noile standarde si tehnologii de productie au reusit sa ofere gospodinelor vase de inalta presiune mult mai sigure, mai aspectuoas si mai eficiente.

Cum functioneaza oala sub presiune?
Oala sub presiune este un vas etans cu o supapa care controleaza presiunea aburului din interior. Pe masura ce vasul se incalzeste, lichidul din interior formeaza abur, ceea ce ridica presiunea din vas. Acest abur de inalta presiuen are doua efecte majore:

1. Ridica punctul de fierbere al apei din vas. Cand gatesti ceva umed, cum ar fi o tocana sau legume, caldura este limitata la punctul de fierbere al apei, 100 de grade Celsius. Dar, odata cu presiunea aburului, punctul de fierbere poate sa ajunga chiar si la 121 grade Celsius.

2. Ridica presiunea, fortand lichidul sa patrunda in alimente. In plus, presiunea ridicata ajuta la imbibarea rapida a alimentelor cu lichid, ceea ce inseamna ca se gatesc intr-un timp mai scurt. In plus, alimentele dure cum ar fi carnea tare sau fasolea, dintr-o data fierb mai repede.

Si asta nu e tot. Caldura suplimentara din oala cu presiune determina caramelizarea si rumenirea alimentelor. In general nu veti vedea alimente rumenite in lichid, dar la oala cu presiune alimentele se pot carameliza si arata foarte bine.

3. Ce poti sa gatesti la oala sub presiune?
Aproape orice! Poti sa fierbi orez in doar cateva minute si fasole sau naut in mai putin de o ora. Este ideala pentru carne si multi chefi au ales sa pregateasca inclusiv oua fierte (cojile s-au desprins singure de pe oua). Dar in general, oala sub prespune se foloseste pentru fasole, carne si legume.

Oala sub presiune propune un nou stil de gatit. Asta inseamna ca trebuie sa te adaptezi la modul ei de functionare. De obicei trebuie sa astepti sa se incalzeasca, apoi adaugi alimentele, pui capacul si lasi sa fiarba pentru o anumita perioada de timp, la un anumit nivel de presiune. La final, lasi presiunea sa iasa din vas.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram