fbpx

O ultima întâlnire cu Ion Caramitru și Horațiu Malaele la București…

O ultimă întâlnire cu Ion Caramitru și Horațiu Mălăele la București…înainte de vacanța de vară!(cu participarea violoncelistului Adrian Naidin)
Cu câteva zile înainte de a fi omagiat pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film de la Cluj, actorul Ion Caramitru a acceptat să urce inca o dată pe scena Naționalului bucureștean, pentru ultima ediție a spectacolului “Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele”, înainte de vacanța de vară. La cererea iubitorilor de teatru din Capitală, cea mai aplaudată producție a începutului de an se va juca încă o dată, în ediție extraordinară, pe Scena Mare a Teatrului Național din București, în data de 28 mai, de la ora 20.00.

Pentru că biletele puse în vânzare pentru întâlnirea din 16 aprilie s-au epuizat în doar câteva zile, iar cererea a continuat să fie foarte mare, Ion Caramitru și Horațiu Mălăele au acceptat să urce pe scenă pentru cea de-a doua ediție suplimentară a acestui spectacol la București, ultima din acest sezon. Aplaudat de fiecare dată în sala de teatru de un public care-l admiră și-l iubește, actorul Ion Caramitru este răsplătit în această perioadă cu distincții și premii care-i omagiază geniul și dăruirea. Într-o ceremonie oficială organizată în seara de 18 aprilie în Sala Regilor, la Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Regele I-a acordat maestrului Ion Caramitru Decorația Regală Nihil Sine Deo, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. Actorul va fi omagiat și la cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc între 1 și 10 iunie, la Cluj Napoca. Cel mai important omagiu adus marelui actor rămâne, însă, admirația spectatorilor din sala de teatru. Iar celebrele sale întâlniri cu Horațiu Mălăele au însemnat de fiecare dată stări de grație, care au trecut dincolo de scenă, spre sufletul publicului. Interlocutorii se cunosc bine și au în comun, dincolo de pasiunea pentru teatru, mult farmec, forță şi acea naturaleţe care poate face din orice întâlnire una memorabilă, iar dintr-o discuţie liberă – o lecție de viaţă. Cei doi prieteni au o afinitate comună către versuri, sunt amândoi mari cercetători într-ale poeziei, un teritoriu sensibil în care se ascund multe virtuți scenice, teatrale, pe lângă multe dintre virtuțile sufletului.
Spectacolul “Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele”, o revelație a începutului de an, a fost jucat cu casa închisă pe 5 martie și pe 16 aprilie la București și a avut premiera în mai multe orașe din țară, în primul turneu național programat vreodată de cei doi actori. În luna martie, Ion Caramitru și Horațiu Mălăele au fost ovaționați de publicul din Timișoara (21martie) și de cel din Cluj (22 martie), iar în luna mai, turneul va continua la Sibiu (3 mai) și Târgu Mureș (4 mai). Ion Caramitru și Horațiu Mălăele nu ș-au dat niciodata pana acum replica, nici pe scenă, nici pe platourile de filmare, în zeci de ani de excepțională carieră. Se înțelege de ce prima lor întâlnire în fața publicului a avut ecouri atât de puternice, salutată de fiecare dată cu aplauze în sălile de teatru întotdeauna arihipline. Se râde cu lacrimi în reprize vulcanice de haz spumos, iar hohotele devin emoții, în momente cu o încărcătură sensibilă profundă. Seducători, cu un umor irezistibil și cu profunzimea care i-a făcut legende, cei doi se vor înfrunta în versuri, un duel moderat de incredibila muzică a violoncelistului Adrian Naidin. “Pur și simplu nu există cuvinte care să descrie frumusețea din sunetele redate de violoncel sau frumusețea vocii lui Adrian Naidin”, scriau blogurile tematice după spectacolul de la Cluj. Acompaniat, din când în când, cu o voce absolut incredibilă: un ambitus excepţional, un timbru de baladă românească din aceea care-ţi smulge sufletul din piept, o gradare şi un control pe care le auzi numai la marii cântăreţi de opera, Adrian Naidin are profunzimea necesară pentru a fi arbitru al întâlnirii dintre cele două forțe.

LA PRIMA ÎNTÂLNIRE. Cu eleganță sau forță, luându-i drept martori pe Topârceanu, pe Eminescu sau pe Shakespeare, Ion Caramitru îl înfruntă pentru prima data pe scenă pe vulcanicul Horațiu Mălăele. Cei doi parteneri au o afinitate comună către versuri, sunt amândoi mari cercetători într-ale poeziei, un teritoriu sensibil în care se ascund multe virtuți scenice, teatrale, pe lângă multe dintre virtuțile sufletului. Va fi o întâlnire memorabilă între doi actori care au profunzimea și experiența pentru a face din orice întâlnire una memorabilă, iar dintr-o discuţie liberă – o lecţie de teatru şi, de ce nu, o lecție de viaţă. Schimbând, în succesiuni rapide, versurile de dragoste, pe cele satirice sau umoristice, Ion Caramitru îi răspunde cu inteligență și subtilitate unui partener irezistibil în rolurile comice, impresionant în cele dramatice – Horațiu Mălăele. Duelul de vorba va fi moderat de muzicianul Adrian Naidin, ucenic al muzicianului leton Mischa Maisky și aplaudat cândva de regizorul grec Mihalis Kakogiannis. “Va fi o întâlnire între cuvânt și sunet. Ambele au aceeași origine: spiritul. Ambele vin din suflet”, spune Adrian Naidin.

ADRIAN NAIDIN: Strălucitor în partiturile clasice, ingenios și tehnic în jazz – de la genurile tradiționale, până la cele experimentale – plin de forță și har în folclor, Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Adrian Naidin și-a sedus întotdeauna publicul cu o combinaţie de jazz, muzică de cameră şi folclor românesc, pe un violoncel care atinge note de-o frumuseţe şi perfecţiune rare.