O alternativa sanatoasa la carnea rosie: carnea de pui

26 noiembrie 2012

Prajita sau fiarta, preparata la gratar, combinata cu felurite condimente si ierburi, carnea de pui este cea mai indicata pentru o alimentatie sanatoasa. Iata si motivele, alaturi de o reteta minunata de pizza cu carne de pui si sos alb.

Specialistii ne atentioneaza ca puiul este o alternativa sanatoasa pentru carnea rosie, datorita faptului ca este o sursa principala de proteine.

Carnea de pui aduce foarte multe beneficii organismului nostru. Pieptul este partea cea mai slaba in grasimi, avand mai putin de jumatate din grasimea unei fripturi degresate de vita. Grasimea carnii de pui este mai putin saturata decat grasimea din carnea de vita, de pilda. Ceea ce trebuie evitat, insa, este pielita de pui deoarece aceasta dubleaza cantitatea de grasime saturata din mancare.

Carnea de pui este indicata, in mod deosebit, mai ales persoanelor in varsta deoarece protejeaza impotriva pierderii osoase datorita continutului sau ridicat de proteine. De asemenea, puiul este o sursa de vitamina B, niacina, cunoscuta pentru proprietatile sale de a proteja impotriva cancerului.

Un deficit al niacinei din ADN este legat in mod direct de aparitia unei afectiuni genetice. Este bine de stiut ca 100 de grame de carne de pui asigura 72 la suta din necesarul zilnic de niacina. Alt beneficiu al carnii de pui este seleniul continut de aceasta, un component esential al metabolismului hormonului tiroidei si al functiei imunitare. Vitamina B6 continuta de pui ofera organismului energie si protectie impotriva bolilor cardiovasculare.

La cumpararea puiului intreg este important de ales acela cu o forma alungita si piept rotunjit. Carnea puiului trebuie sa fie maleabila cand o apasam si nu trebuie sa aiba un miros puternic. Culoarea acestuia, in schimb, nu ne aduce vreo informatie cu privire la valoarea sa nutritionala. Pielea, in schimb, trebuie sa fie opaca si nu patata, iar daca puiul e congelat, acesta trebuie sa fie complet inghtat si fara bucatele de gheata sau lichid in interiorul pungii in care se afla.

Potrivit unui studiu Daily Mail, pe langa faptul ca consumul de carne de pui in detrimentul celei de vita protejeaza impotriva cancerului, acesta reprezinta si cheia catre o viata mai lunga. Consumul de canre rosie creste riscul de cancer si pe cel al aparitiei unor afectiuni cardiace. Explicatia acestui fenomen este aceea ca atunci cand carnea e gatita la temperaturi mari, se formeaza niste compusi responsabili cu aparitia cancerului si, pe de alta parte, e si o sursa de grasimi saturate.

Pizza a devenit un fel de mancare extrem de popular in intreaga lume si daca este gatita cu ingrediente sanatoase, constituie un fel de mancare extrem de potrivit pentru oricine, indiferent ca efectuati comenzile de pizza la domiciliu sau o preparati singuri in casa dumneavoastra. Pentru aceia care prefera sa si-o gateasca acasa, iata o reteta delicioasa de pizza cu pui si sos alb.

Ingrediente necesare:

250 g m Mozzarella
un piept de pui fasii
1/2 ceasca de masline
fasii de ardei gras

Sos

1/3 ceasca de faina
3/4 lingurita cu sare
1/8 lingurita cu piper
1/8 lingurita cu paprika
1 lingura cu ceapa taiata mărunt
2 cesti cu lapte
1 lingura de unt

Mod de preparare:

Se lasa coca sa creasca timp de o ora.
Pentru sos, se pun primele cinci ingrediente intr-un vas si cand acestea incep sa fiarba, se adauga laptele si se amesteca bine pentru a evita formarea cocoloaselor. In continuare se amesteca pana cand se ingroasa compozitia si apoi se adauga untul. Se intinde aluatul si se presara pe blat mozzarella, puiul, maslinele si ardeiul gras, adaugand si sosul in final. Se introduce la cuptor timp de 25 de minute.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram