fbpx

neZEH – Nearly Zero Energy Hotels proiect implementat in Romania de ABMEE

Printr-un program cu finantare europeana, 10-14 hoteluri din 7 tari europene vor fi deschizatoare de drumuri. Hotelurile-pilot vor fi asistate tehnic pentru a atinge standardul de „Hoteluri cu consum aproape Zero Energie”. Aceste hoteluri vor putea proba care sunt beneficiile unui astfel business, in care factura la energie va scadea considerabil. Pentru hotelurile pilot selectionate, Liderii Regionali din fiecare dintre tarile participante, se vor asigura prin audituri energetice, studii de fezabilitate si planuri de modernizare energetica, de faptul ca aceste cladiri vor fi optimizate pentru a atinge standardul de consum „Aproape Zero Energie”.

In cadrul conferintei de lansare, ABMEE a prezentat conditiile de acces pentru hotelurile si pensiunile care doresc sa se inscrie in competitie, pentru a deveni „Proiectul Pilot al Romaniei”. Hotelurile si pensiunile interesate pot contacta ABMEE pentru mai multe detalii.

Intr-un interval de 3 ani, proiectul propune hotelierilor actiuni cheie: masuri de eficienta energetica, integrarea energiei din surse regenerabile, schimbarea mentalitatii angajatilor si a clientilor. Unitatile de cazare interesate vor beneficia de acces la expertiza tehnica, consultanta financiara, instruire a angajaților, promovare la nivel national si european.

Initiativa europeana Hoteluri cu consum de Energie aproape Zero (neZEH) are ca scop accelerarea ratei de renovare a hotelurilor existente, pentru ca acestea sa devina Cladiri aproape Zero Energie prin:
• Acordarea de consultanta tehnica proprietarilor de hoteluri si pensiuni, care si-au luat acest angajament
• Demonstrarea profitabilitatii, fezabilitatii si sustenabilitatii investitiilor pentru atingerea nivelului aproape Zero Energie
• Organizarea activitatilor de instruire si formare
• Promovarea liderilor la nivel national, regional si european pentru a spori vizibilitatea acestora pe piata.

neZEH vine ca raspuns la Directiva Europeana privind Performanta Energetica a Cladirilor (2010/31/UE, DPEC revizuita), contribuind in mod direct la obiectivele UE 2020 si sprijinind Statele Membre in planurile nationale privind cresterea numarului de cladiri nZEB. Proiectul neZEH este co-finantat prin Programul Energie Inteligenta Europa (IEE), al Comisiei Europene.