Mirosul cartilor vechi

7 ianuarie 2019
Autor:
S.C. Allproweb Computer SRL-D

Nu, nu e ciudat ca v-ati lipit nasul in paginile unei carti! Va place sa stati cu nasul in carti? Ceva din mirosul cartilor vechi atrage in permanenta tot mai multi adepti, acest comportament avand chiar si o denumire specifica: bibliosmia. Se dovedeste ca exista un motiv bun pentru care paginile vechi si prafuite miroase atat de bine.

Majoritatea mirosurilor provin de la compusi organici volatili, iar cartile capata miros datorita descompunerii in timp. Cercetatorii unei univesitati londoneze au extras cateva probe dintr-o carte veche din 1928 pe care au gasit-o intr-un anticariat. Participantilor la studiu li s-a cerut sa miroase cartea si, fara sa stie ce au mirosit, mai mult de o treime din cei 80 de participanti au spus ca mirosul simtit le-a amintit de ciocolata, cafeaua fiind al doilea miros raportat. Suna ciudat, dar ciocolata si cafeaua contin compusi chimici fermentati sau prajiti, numiti lignina sau celuloza, care se gasesc si in hartie.

Intr-un alt stadiul al studiului, participantii au trebui sa descrie mirosul bibliotecii din Catedrala Sf. Paul din Londra, unde turistii comenteaza frecvent mirosul existent. Acestia au completat chestionarele imediat ce au intrat in biblioteca, inainte ca nasul lor sa se obisnuiasca cu mirosul. Aromele din biblioteca au fost diferite de cele simtite in carte, insa cei mai multi respondenti au declarat un miros de lemn, fum si pamant.

Mirosul nu este doar o modalitate de a afla unde sunteti, ci este, de asemenea, o modalitate de a ajunge la amintiri uitate. Simtul mirosului este foarte apropiat de centrul de memorie al creierului uman si, de aceea, foarte des asociem amintirile cu anumite mirosuri.

Cumparam carti din toate domeniile | Anticariat-Carti.com

Cu siguranta, nu exista in lume vreo persoana care sa fi citit o carte, dar sa nu-i fi mirosit paginile. E un obicei aproape instinctual de conectare cu cartea, autorul, personajele. Daca aveti carti cu al caror miros va hraniti amintirile, pastrati-le la loc de cinste, insa cele al caror miros nu va da fiori, le puteti vinde in speranta ca cineva va fi compatibil cu mirosul lor. Reprezentam un anticariat si cumparam carti din toate domeniile, indiferent de miros sau varsta. Suntem cumparatori de carti vechi si noi, iar detalii despre tranzactii puteti afla accesand http://www.anticariat-carti.com/!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram