Metode minim invazive pentru tratarea aritmiilor

24 februarie 2021
Autor:
Content SEO

Simti ca inima iti bate atat de tare incat e gata sa sara din piept sau ai senzatia ca uneori mai sare cate o bataie? Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale aritmiilor cardiace si este recomandat sa te prezinti la cabinetul medical pentru a investiga posibilele cauze ale aritmiei. Citeste in continuare pentru a afla care sunt principalele tipuri de aritmii si ce metode de tratament pot fi aplicate.

Ce este aritmia?

Aritmia reprezinta o modificare a vitezei sau a regularitatii ritmului cardiac. Clasificarea aritmiilor se face in functie de modul in care se modifica frecventa cardiaca in:

  • Tahiaritmii - frecventa cardiaca este mai mare de 100 de batai pe minut;
  • Bradiaritmii - frecventa cardiaca este mai mica de 60 de batai pe minut.

Aritmiile sunt cauzate de modificari ale tesutului cardiac si ale semnalelor electrice transmise de acesta. In functie de locul de origine aritmiile se clasifica in:

  • Aritmii supraventriculare - cu originea in camerele superioare ale inimii (atrii);
  • Aritmii ventriculare - cu originea in camerele inferioare ale inimii (ventriculi).

Tipuri frecvente de aritmii

Fibrilatia atriala

Fibrilatia atriala este cel mai frecvent tip de aritmie si este cauzata de transmiterea unor semnale electrice haotice de la nivelul atriilor. Consecutiv, ritmul cardiac este accelerat si devine neregulat. Persoanele diagnosticate cu fibrilatie atriala au un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic.

Exista trei tipuri de fibrilatie atriala:

  • Fibrilatie atriala paroxistica - episoade care dureaza mai putin de o saptamana;
  • Fibrilatie atriala persistenta - episoade care dureaza mai mult de o saptamana si care se pot opri de la sine sau medicamentos;
  • Fibrilatie atriala permanenta - nu poate fi corectata cu tratament medicamentos.

Tahicardia supraventriculara

Asemenea fibrilatiei atriale, tahicardia supraventriculara isi are originea in camerele superioare ale inimii si este caracterizata de un ritm cardiac accelerat, insa regulat.

Tahicardia ventriculara

Tahicardia ventriculara isi are originea in camerele inferioare ale inimii si este caracterizata de o frecventa cardiaca de peste 100 bpm. Din cauza ritmului crescut, inima nu este capabila sa pompeze sange eficient, motiv pentru care tahicardia ventriculara este considerata o aritmie severa, cu potential fatal prin progresia rapida la fibrilatie ventriculara urmata de stop cardiac.

Metode minim invazive de tratament

Ablatia

Procedura presupune introducerea unui cateter lung si flexibil intr-un vas de sange pana la nivelul inimii unde aplica o energie pentru a modifica tesutul care a produs aritmia.

Ablatia nu este prima optiune de tratament, ci este recomandata atunci cand:

  • tratamentul medicamentos a fost ineficient;
  • tratamentul medicamentos a avut reactii adverse greu tolerabile;
  • tipul de aritmie implica un risc crescut de complicatii.

Implantarea unui defibrilator

Defibrilatorul implantabil este utilizat in tratamentul tahicardiei si fibrilatiei ventriculare. Dispozitivul monitorizeaza constant ritmul cardiac, iar atunci cand detecteaza un ritm anormal, furnizeaza energie care face ca ritmul cardiac sa revina la normal.

Implantarea unui pacemaker

Pacemakerul este un dispozitiv utilizat in tratamentul bradiaritmiilor si furnizeaza energie care stimuleaza ritmul cardiac atunci cand acesta este incetinit. 

In concluzie, aritmiile pot fi inofensive sau pot pune probleme importante de sanatate. Metodele minim invazive de tratament reprezinta o optiune viabila atunci cand tratamentul medicamentos se dovedeste ineficient sau intolerabil.

 

surse informative

types of atrial Fibrillation: Persistent, PaROXYsMaL & Permanent aFib. 27 Oct. 2020, www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/types-atrial-fibrillation.

“arrhythmia Management and treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/16749-arrhythmia/management-and-treatment.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram