Merita cosmeticele bio efortul financiar?

cosmetice bio

O persoana, indiferent ca este vorba despre un barbat sau despre o femeie, foloseste cosmetice. Incepand cu pasta de dinti si continuand cu sapunul, deodorantul sau samponul, produsele cosmetice aduc pe corp o medie de 126 de ingrediente. Din pacate, putine dintre cosmeticele folosite sunt bazate pe produse, bio, ceea ce poate sa insemne riscuri mari pentru sanatate, mai ales atunci cand produsele sunt folosite de catre copii sau persoane cu piele sensibila.

In general, produsele de pe piata contin chimicale, insa partea buna este ca pot fi gasite cu destul de mare usurinta si cosmetice organice. Partea mai putin buna este ca sunt destul de costisitoare, asadar, multi utilizatori considera ca nu merita.

Cat sunt de riscante produsele cosmetice cu chimicale?

Riscurile nu sunt imediate, dovada fiind faptul ca nu a murit nimeni pentru ca a folosit un sampon sau un gel de dus. In general, autoritatile isi protejeaza cetatenii prin interzicerea substantelor chimice foarte nocive. Totusi, nu toate substantele care ar putea fi daunatoare trec prin filtrul autoritatilor, multe dintre ele ajungand in produse.

Conform celor de la rfresh.ro, s-au facut numeroase studii asupra cosmeticelor ce pot fi gasite in supermarket si s-a ajuns la concluzia ca multe dintre ele contin substante daunatoare, precum dioxanul, plumbul sau chiar mercurul. Uleiurile minerale sunt si ele produse ce pot genera efecte secundare, la fel ca si oxibenzona sau triclosanul. La cateva folosiri, niciuna dintre toate aceste substante nu produce pagube majore, insa daca sunt folosite frecvent, de mai multe ori pe zi, pot duce la dezechilibre hormonale, alergii, intoxicatii sau chiar cancer.

Merita achizitia de cosmetice bio?

Cu siguranta, da! Nu trebuie sa se treaca in extrema cealalta si sa se evite sapunul pentru simplul fapt ca are in continut chimicale. Totusi, este bine sa se caute achizitia unui numar cat mai mare de cosmetice bio. De regula, acestea contin doar ingrediente provenite de la legume, fructe si plante medicinale, precum si numeroase uleiuri esentiale.

Cosmeticele bio sunt recomandate de toti medicii, in conditiile in care pot fi folosite de catre oricine, chiar si de catre persoanele cu probleme medicale. Acestea nu contin parabeni, coloranti sau parfumuri sintetice si aduc chiar o multime de beneficii pentru corp. Nu degeaba exista printre medici zicala ca ” nu poti pune pe piele altceva decat ceea ce poti manca”. Evident, nu este indicat consumul unui gel de dus, oricat de natural ar fi el, insa ideea de baza se intelege cu usurinta.

Au si dezavantaje cosmeticele bio?

Un prim dezavantaj este faptul ca sunt mai costisitoare decat cele care contin chimicale, lucru cat se poate de firesc. In al doilea rand, acestea au un termen de utilizare mult mai mic, stricandu-se daca nu sunt tinute in anumite conditii. Totusi, chiar si cu aceste mici dezavantaje, sunt net superioare celor care contin chimicale si merita sa fie incercate.