Care sunt beneficiile pe care le ofera electromiografia (EMG)?

23 februarie 2024
Autor:
Content SEO

Procedura denumita electromiografie (EMG) recomandata a fi folosita pentru a evalua starea si buna functionare a nervilor si a muschilor este foarte utila pentru stabilirea diagnosticului in cazul diferitelor afectiuni medicale la nivelul sistemului nervos periferic. Aceasta procedura vine sa completeze examenul clinic cu scopul de a evalua diagnosticul initial.

Principalele beneficii ale electromiografiei

In momentul in care medicul neurolog specializat in procedura de electromiografie (EMG) efectuata pentru a diagnostica anumite probleme la nivel muscular sau la nivelul nervilor recomanda aceasta abordare, acesta are in vedere anumite beneficii.

In primul rand este vorba despre evaluarea precisa a paraliziilor nervilor periferici. Cunoscuta sub denumirea de neuropatie periferica, aceasta afectiune poate sa se resimta la nivelul unui singur nerv sau la mai multi nervi. Acesti nervi periferici indeplinesc rolul de a transmite informatii intre sistemul nervos central si alte zone ale corpului. Afectarea nervilor periferici poate conduce la afectarea inclusiv a nervilor care gestioneaza ritmul cardiac, tensiunea arteriala sau functionarea sistemului digestiv si a vezicii urinare.

Examinarea electromiografica faciliteaza stabilirea diagnosticului in cazul neuropatiilor. Aceste tulburari manifestate prin slabiciune, amorteli sau dureri ale membrelor apar in contextul in care nervii sistemului nervos periferic sunt deteriorati.

Electromiograma ofera si beneficiul in evaluarea unor afectiuni musculare. Aceasta procedura asigura evaluarea atat a muschilor, cat si a nervilor periferici care interactioneaza cu muschii. Prin electromiografie (EMG) sunt identificate diferentele de musculatura la nivelul membrelor si se poate diagnostica afectiunea neuromusculara in cazul unor afectiuni precum botulismul, distonia musculara, miastenia gravis sau scleroza laterala amiotrofica.

In cele din urma putem aminti si beneficiul de a facilita identificarea unor alte diagnostice prin folosirea EMG-ului. Printre acestea regasim sindromul de canal carpian, hernia de disc, neuropatia nervului facial sau poliomelita. Nu in ultimul rand trebuie punctat faptul ca electromiografia este procedura care poate sa fie utila pentru evaluarea pacientilor care sunt in coma.

Ce riscuri exista in examinarea electromiografica

Pacientii care primesc recomandarea de a efectua examinarea electromiografica trebuie sa stie ca aceasta procedura este minim invaziva si poate produce un disconfort minim. Din acest punct de vedere vorbim despre riscuri minore, precum o usoara durere musculara in primele cateva zile dupa examinare.

Un alt risc minor este aparitia unor usoare sangerari la examinarea cu acul de tip electrod. Acest risc apare atunci cand se atinge un vas de sange mai important de la nivelul corpului. Insa trebuie spus ca sangerea, daca apare, este minima.

Tot in randul riscurilor minore putem aminti aparitia unui hematom local datorita sangerarii unor vase de sange mai mari ale corpului. Un hematom local poate fi confundat cu o vanataie si este inofensiv pentru organism de cele mai multe ori.

Nu in ultimul rand, pacientul supus electromiografiei se poate confrunta cu o infectie sau cu iritarea unui nerv. Aceste cazuri sunt extrem de rare, iar daca apare, de cele mai multe ori iritarea dispare in cel mult 24-48 de ore.

Pornind de la faptul ca examinarea electromiografica este recomandata de catre un medic neurolog specializat in aceasta procedura, pacientul nu trebuie sa isi faca griji cu privire la aceste riscuri minore.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram