fbpx

MAPEI IN PIATA DOMULUI DIN MILANO De la dale de granit la mozaic de sticla

Milano, metropola nord-italiana a regiunii Lombardia, este considerata una dintre capitalele lumii designului, fiind in acelasi timp si gazda picturii „Cina cea de Taina” a lui Leornado da Vinci. Domul din Milano, manastirea Santa Maria delle Gratie, Galeria de arta Brera sau Castelul medieval Sforzesco reprezinta marturia secolelor de reprezentare prin arta a valorilor materiale si spirituale ale civilizatiei latine.

Reabilitare de proportii gotice
In vara anului 2014, vizitatorii faimoasei Piete a Domului din Milano au putut fi martorii interventiilor de reabilitare a pavajului. Lucrarile s-au incheiat in toamna aceluiasi an si au presupus renovarea a 5000m², insemnand jumatate din suprafata totala a pietei, costurile ridicandu-se la cca 1 milion de euro. Deteriorarile survenite de-a lungul anilor, mai ales pe timp de iarna, au adus piata intr-o conditie foarte proasta, cu dalele afundate si chiar sparte. Prin urmare, cerinta precisa a membrilor consiliului local, adresata firmei executante, a fost aceea de a folosi materiale rezistente ploii si degivrarii cu sare.

Cooptati in intregul proces de reabilitare, specialistii MAPEI s-au implicat in mod activ in asistarea santierului si, dupa analiza datelor, au propus o solutie mai putin conventionala. In locul tehnicii clasice de montaj si chituire cu nisip si ciment, recomandarea MAPEI a fost sistemul MAPESTONE: alternativa care raspunde in totalitate rezistentei la ciclurile de inghet-dezghet precum si degivrarii cu sare.

Dale de granit si rosturi cu elasticitate pentru miscare
Lucrarile de renovare a Pietei Domului s-au desfasurat in patru zone: doua au fost in curtea catedralei, pe latura catre Galeria Vittorio Emanuele si in zona dintre Piata si Corso Vittorio Emanuele, a treia – vizavi de Via Marconi si a patra – in extremitatea de jos a conexiunii dintre Via Mazzini si Via Mengoni, cuprinzand atat banda pentru taxiuri, cat si cea pentru traficul normal. Placile sparte au fost inlocuite cu lastre de granit roz din Baveno, din nordul Italiei, in timp ce dalele intregi au fost refolosite dupa o curatare temeinica. Sapa suport a fost realizata din MAPESTONE TFB 60, un mortar mixat in prealabil, compus din lianti speciali, agregate selectate cu o dimensiune care nu depaseste 2,5mm, precum si aditivi specifici. Modalitatea de aplicare a fost foarte usoara, necesitand doar amestecul cu apa, astfel evitandu-se eventuale erori care ar fi putut rezulta din dozaje gresite sau din alegerea nepotrivita a agregatelor, compromitand caracteristicile finale ale sapei. Mai departe, dalele de granit, masurand 50x150cm, au fost montate cu rosturi de dilatatie etansate cu MAPEFLEX PU45. Acest agent de etansare poliuretanic are un modul de elasticitate pentru miscare de pana la 20%. In plus poate fi si vopsit. La final, placile au fost chituite cu MAPESTONE PFS 2 – un mortar de asemenea mixat in prealabil, avand o mare rezistenta mecanica si abraziva.

Hotel de lux cu 14 camere amenajate in stil diferit
Schimband putin perspectiva asupra Domului si a Pietei, de la nivelul solului la cativa zeci de metri altitudine, de la inaltimea primului si singurului hotel de lux din centrul istoric, TownHouse Duomo, aerul se rafineaza si mai mult. Cele 14 camere, cotate cu 5 stele, se deschid cu balcoane catre Catedrala, oferind un peisaj care iti taie respiratia. Fiecare camera este amenajata in stil unic, diferit, cu accent comun pe confort, tehnologie inovativa si facilitati de ultima ora.
Participand si la acest proiect inovator si de prestigiu, prin expertiza tehnica si produsele recomandate MAPEI a sustinut realizarea viziunii fiecarui arhitect care a avut libertatea sa isi exprime creativitatea si sa aleaga finisajele dorite. Ca exemplu, accesand camera cu numarul 10, denumita si “Swan Room”, intram in atmosfera minimalista conceputa de arhitectul Simone Micheli. Numele camerei este dat de peretele acoperit cu mozaic vitroceramic reprezentand imaginea unei lebede. Datorita designului special, MAPEI – expertul in adezivi – a propus, pentru montarea mozaicului, ELASTORAPID alb – un adeziv bicomponent pe baza de ciment, flexibil, cu priza rapida, timp deschis extins si fara alunecare pe verticala, special conceput pentru placi ceramice si placi din roci naturale.

Montajul mozaicului de sticla necesita o atentie sporita daca dorim sa obtinem suprafete netede cu aspect impecabil. Data fiind transparenta placilor de mozaic de sticla, nu este indicat sa se foloseasca un adeziv de alta culoare, pentru ca-i va modifica nuanta, schimbandu-i radical aspectul.

In camerele de baie, la chituirea rosturilor s-a folosit ULTRACOLOR PLUS – chit de rosturi imbunatatit pe baza de ciment, modificat cu polimeri, cu priza si uscare rapida, fara eflorescente, hidrofobizat, cu efect de respingere a apei si rezistenta impotriva mucegaiului. Chitul este ideal pentru chituirea rosturilor intre 2 – 20 mm la interior si exterior. Pentru realizarea pardoselii din lemn cu lamele de parchet s-a folosit ULTRABOND P990, un adeziv poliuretanic cu emisie foarte scazuta de compusi organici volatili, pentru parchet masiv sau stratificat de orice tip si dimensiune. ULTRABOND P990 se poate folosi pe sape clasice pe baza de ciment sau anhidride (ipsos, sulfat de calciu), pardoseli existente din lemn, suporturi neabsorbante. De asemenea, poate fi folosit si pentru pardoseli cu sistem de incalzire incorporat.

Produse de constructii cu emisie redusa de Compusi Organici Volatili (COV)
Produsele folosite in constructii sunt evaluate in functie de emisiile de compusi organici volatili, adica toti acei compusi organici care sunt emanati din momentul in care produsul este aplicat si care au un impact asupra calitatii aerului. Pentru a mentine sanatatea executantilor si beneficiarilor finali, dar si pentru a garanta o buna calitate a aerului din interior, Mapei dezvolta tehnologii pentru realizarea produselor inovative cu emisie redusa de COV.

MAPEI este un exemplu de excelenta in industria constructiilor, fiind un jucator important pe piata restaurarii cladirilor istorice in Milano si peste tot in lume. Produsele Mapei contin material reciclabil, au o emisie redusa de compusi organici volatili, iar performantele mecanice si durabilitatea sunt permanent imbunatatite pentru a da o viata mai lunga utilizarii constructiilor.