Licitatie Ara Art pe 1 octombrie O mica istorie a picturii de sevalet

29 septembrie 2014

Miercuri, 1 octombrie 2014, ARA Art organizeaza o licitatie cu peste 130 de lucrari de arta plastica si decorativa apartinand mai multor curente artistice. Astfel, colectia de lucrari semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Jules Perahim si chiar Henri Matisse, devine o veritabila incursiune in istoria picturii de sevalet, de la clasicitate, trecand prin modernism si indreptandu-se spre avangarda.

Evenimentul are loc la Casa Capsa (Sala de Marmura), la ora 19, iar expozitia care anticipeaza Licitatia este deschisa doritorilor de frumos in perioada 29 septembrie – 1 octombrie, intre orele 11 si 19.

In cadrul licitatiei vor fi prezentate tablouri semnate de exponenti ai clasicismului, precum: Ion Balomir, caruia ii este atribuita lucrarea Boieroaica in ulei pe panza, o lucrare in premiera pe piata de arta. Un alt portret clasic scos la licitatie de Ara Art este Femeia in negru (in ulei pe carton) semnat Theodor Aman. Lista artistilor clasici este intregita de Nicolae Grigorescu, in mod incontestabil cel mai mare desenator al nostru, cu desenul in carbune Pe malul Senei.

Ramanem cantonati in clasicitate si cand vorbim despre lucrarea semnata Stefan Luchian, Taurasi la iesla, care dovedeste rolul insemnat al lui Nicolae Grigorescu in formarea lui Luchian, atat prin unele detalii de tehnica a culorii, cat si prin tematica. Iar lucrarea Autoportret, realizata prin tehnica mixta: pastel si carbune pe hartie, ne infatiseaza un Stefan Luchian din profil cu o privire contemplativa, de o fascinanta tristete, o imagine rara pe care orice iubitor de arta o va pretui.

Lucrarile lui Artur Verona (47. Ciobanita in iarba, pictura realizata prin tehnica mixta: tus, acurela si guasa vernisata pe carton subtire), Ludovic Bassarab (78. Care cu boi la Oratii, ulei pe carton), Ion Panteli-Stanciu (79. Car cu boi, ulei pe panza) si Ion Marinescu Vilsan (76. Pastorita, ulei pe panza), dovedesc ca prestigiul lui Nicolae Grigorescu nu a contenit sa influenteze arta romaneasca nici dupa moartea acestuia.

Iar Constantin Daniel Stahi ingramadeste intr-o dezordine ostentativa toate lucrurile marunte care alcatuiesc un Ospat, intr-o pictura in ulei pe panza care dovedeste o data in plus de ce este numit si „Chardin-ul picturii romanesti”.

Ne indreptam spre modernism si avangarda mentionandu-l pe Camil Ressu, cu lucrarile “Valea Tarlungului” (ulei pe placaj) si “Bust de adolescenta cu fundita roz” (nud realizat in ulei pe panza), o dovada in plus ca nu intamplator a ramas in constiinta publicului drept un pictor atras de resursele expresive ale prezentei umane.

Despre Nicolae Darascu, Ion Vianu spunea ca ”a stiut sa desluseasca, in aer, culoarea...” , un adevar perceptibil in lucrarea Balcic, in ulei pe panza, care se va licita la AraArt. Iar Nicolae Tonitza sau “pictorul copiilor” este prezent in licitatia AraArt cu portretul fiicei sale, ”Irina”, tot ulei pe pinza.

Iosif Iser este prezent in licitatia AraArt cu lucrarea ”Odalisca”, drept marturie ca a fost “un pictor realist... cu viziune eminamente moderna”, asa cum l-a denumit Nicolae Tonitza.

In limbajul pictural al lui Ion Tuculescu, prezent cu patru lucrari in licitatia AraArt, se recunoaste influenta organic asimilata a maestrilor preferati: gravitatea de sentiment in fata naturii a lui Ion Andreescu (in Golful Balcicului si Balcic), luminozitatea solara, duiosia si lirismul lui Stefan Luchian (in Gradina de la Stefanesti), consistenta de pasta si acea sclipire de piatra pretioasa a culorii lui Gheorghe Petrascu (in Nud).

Incheiem cu artistii care rup orice legatura cu traditia si care apartin curentelor de avangarda (expresionism, cubism, constructivism, suprarealism): Max Herman Maxy, Marcel Iancu si Jules Perahim.

De asemenea, o lucrare extrem de valoroasa este si Blue Nude, semnata Henri Matisse.

Lucrarile si detaliile tehnice pot fi studiate pe site-ul Galeriei de Arta si Casei de Licitatii ARA Art.
Casa de licitatii ARA Art s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005. Galeria s-a remarcat in activitati de ambientare a diferitelor spatii cu lucrari de autor, prin participarea la proiecte ample precum “Cyber Museum”, alaturi de institutii culturale si educationale de referinta din Romania (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). In plus, ofera consultanta de specialitate asupra starii de conservare si furnizeaza solutii de panotare corecta a lucrarilor din importante colectii private.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram