fbpx

Liceenii scapa de o proba la BAC

Studiile practice arata ca tinerii nu detin competente digitale in mod firesc pentru a utiliza tehnologia in siguranta si eficient, iar aptitudinile dobandite in mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete. Acestia nu isi pot construi abilitatile digitale fara sprijin prin instruire si educatie
Tinerii sunt incurajati sa opteze pentru instruire si certificare IT la standard international si in anul scolar 2014-2015, in situatia in care, astazi, aptitudinile IT sunt obligatorii pentru a face fata cerintelor de pe piata muncii. Dovedirea competentelor digitale si increderea in propriile abilitati pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari cu recunoastere globala.

ECDL PROFIL permite candidatilor sa isi construiasca un profil de module ECDL in functie de propriile nevoi. In acest fel, este posibila certificarea ECDL exact pe competentele pe care un anumit job sau program de studiu le cere.

Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care doresc sa echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL. Au fost create doua Profiluri ECDL destinate elevilor – Permisul ECDL PROFIL START BAC si Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent.
Programa pentru evaluarea competentelor digitale si obtinerea ECDL PROFIL BAC adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg in cadrul orelor de TIC din programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a. Astfel, ei se pot pregati chiar in cadrul orelor de la scoala pentru obtinerea unei certificari cu recunoastere internationala. Avand deja Permisul ECDL PROFIL BAC, elevii pot solicita in clasa a XII-a echivalarea probei de competente digitale.

Incepand cu anul scolar 2009 – 2010, in Romania s-a introdus proba de Competente digitale la Bacalaureat, obligatorie pentru toti liceenii.