Legea anti fumat care afecteaza si tigarile electronice a fost amanata

27 noiembrie 2015

Aceeasi lege prevedea peste 15.000 de lei amenda pentru patronii de baruri, terase si restaurante si chiar inchiderea localurilor care permit fumatul fara zone special amenajate. Aceasta lege a aparut in discutie dupa mai bine de 5 ani, in care politicienii romani au cautat pretexte pentru a pune pe ordinea de zi o lege care afecteaza atat fumatorii, cat si patronii de localuri. Altfel spus, legea propunea separarea efectiva a spatiului de fumatori (care trebuie ventilat si izolat corespunzator), care sa nu depaseasca 50% din suprafata localului, lucru care ar duce la scaderea numarului de clienti, avand in vedere ca in Romania sunt peste 6 milioane de fumatori.

Din exces de zel, aceasta lege a atins si tigarile electronice, pe care, in viitorul apropiat, Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea sa le introduca ca metoda terapeutica impotriva fumatului. La baza deciziei stau studiile conduse de medici din Marea Britanie, Franta, Germania si Romania, care au ajuns la un numitor comun – tigara electronica nu este cancerigena si trebuie introdusa ca terapie impotriva fumatului, datorita eficientei sale, chiar de le primele vapari.

Zvonuri nefondate despre tigara electronica
Ca orice modalitate noua care lupta impotriva fumatului, nici tigara electronica nu a fost scutita de mituri, care mai de care mai nefondate. In primul rand, tigara electronica nu ar trebui atinsa de legea antifumat pentru ca este o varianta mai sanatoasa:
- nu creeaza tuse si gura uscata, ca in cazul tigarii traditionale;
- cercetarile in Franta, Germania, Romania, Marea Britanie si SUA au dus la concluzia ca este o alternativa care isi dovedeste utilitatea mult mai repede decat in cazul plasturilor/gumelor cu nicotina;
- lichidele au un nivel al compusilor volatili cu mult mai mici decat in cazul tigarilor traditionale. Substantele toxice sunt cu peste 400% mai putine.

Tigara electronica este atat de asemanatoare cu fumatul, incat ii ajuta pe fumatori sa inlocuiasca imediat acest obicei, cu unul cu 95% mai putin nociv.
Profesorul Ann McNeill de la National Addiction Centre, din cadrul Kings College London, sustine ca tigarile electronice sunt noi, dar sunt mult mai sigure decat tigarile normale, care ucid peste sase milioane de persoane pe an in intreaga lume.
Si Directorul Executiv al British Lung Foundation, dr. Penny Woods crede cu tarie ca, in timp, oamenii vor investiga posibilitatea renuntarii la fumat cu ajutorul tigarii electronice, dar la fel ca toate aceste studii, este nevoie de cativa ani ca sa stim daca intr-adevar funcționeaza.
Daca alternativele obisnuite de renuntare la fumat, cum ar fi guma de mestecat si plasturii, au fost judecate in functie de succesul lor pe termen lung, multi ar putea sa argumenteze ca acestea ar trebui retrase de pe piata. De aceea, e mare nevoie de alternative mai bune pentru fumatori si, in ciuda grupurilor anti-tutun, cele mai bune si mai eficiente alternative existente pe piata acum par sa fie tigarile electronice.
Nu te lasa pacalit de tigari electronice de proasta calitate. Pretul face diferenta. O tigara electronica de calitate costa intre 150 si 400 de lei, insa aceasta ofera o experienta a vapatului mult mai buna si are sanse mult mai mici sa se defecteze.
Acum ca stii adevarul, ce vei face sa renunti la viciu?

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram