Lansare concurs arhitectura buget 3 milioane euro

7 iunie 2011

Transilvania Fest promoveaza, prin proiecte de dezvoltare comunitara, traditiile si cultura din diverse locatii din regiunea transilvaneana, culminand anual cu un festival de trei zile. Anul acesta, in orasul Blaj ales ca gazda a editiei sapte a Transilvania Fest, festivalul se va desfasura in ultimul weekend din iulie (29-31).

Unul dintre proiectele locale in care s-au implicat organizatorii, impreuna cu Primaria Municipiului Blaj si Consiliul Judetean Alba, este un concurs de arhitectura pentru restaurarea Palatului Culturii, situat in Piata 1848 nr.7 din Blaj. Interventia urmareste selectarea celor mai competente propuneri de idei pentru o utilizare ulterioara a cladirii respective pentru activitati in domeniul culturii, adresate publicului. Cladirea va cuprinde si o zona de birouri pentru Academia Romana si pentru societati culturale din Municipiul Blaj.

Printre obiectivele proiectului se numara gasirea de unor solutii valoroase pentru realizarea si refunctionalizarea Palatului Cultural, promovarea valorilor arhitecturii romanesti si invitatia la partipare activa privind constientizarea gravelor limitari impuse de legile romanesti in ceea ce priveste atribuirea unui proiect de anvergura prin licitatie publica, care impune pretul cel mai scazut in detrimentul calitatii.

Palatul Culturii a fost construit in anii ‘30 cu scopul principal de a sprijini si gazdui proiecte culturale, educationale si artistice, fiind inaugurat in 1936 de catre Carol al II-lea, rege al Romaniei. In anii ’90, din cauza unui incendiu, un procent de peste 40% din cladire a fost distrus iar aceasta nu a mai fost utilizata or restaurata de atunci.

In acest sens Transilvania Fest, Primaria Municipiului Blaj si Consiliul Judetean Alba invita arhitectii cu drept de semnatura din Romania sa ofere solutii viabile pentru restaurarea si reutilizarea Palatului. Primaria si Consiliul Judetean au disponibil un buget de 3 milioane de euro pentru proiectul castigator. Concurentii vor avea libertatea de a propune si functiuni complementare celor impuse de organizatori.

Organizatorii ofera tuturor arhitectilor interesati posibilitatea participarii la un tur ghidat al cladirii pe data de 17 iunie 2011 (vineri), de la ora 14.00 la ora 15.00.

Proiectele trimise vor trebui sa respecte data limita de 18 iulie 2011. Printre membrii juriului se numara domnii arhitecti Serban Sturdza, Adrian Soare, Gabriel Rosca, domnul primar al Blajului Gheorghe Valentin Rotar avand functia de membru onorific al juriului cu rol consultativ.
Juriul va acorda si premii pentru primii trei arhitecti clasati: premiul intai 3000 euro, premiul doi 1500 euro si premiul trei: 500 euro.

Documentatia pusa la dispozitia concurentilor este o arhiva electronica care contine: tema de concurs completa, regulamentul de concurs, certificatul de urbanism, extrasul CF, releveul Palatului Cultural, un studiu istoric si descrierea cladirii, documentatie fotografica – situatie actuala si imagini de arhiva.
Arhiva poate fi descarcata online accesand site-urile www.primariablaj.ro sau www.transilvaniafest.com.

Calendarul concursului
01 iunie 2011 - Lansarea concursului
17 iunie 2011 - Tur ghidat al cladirii (14:00-15:00)
20iunie 2011 - Data limita de primire a intrebarilor legate de concurs / cladire / organizare
30 iunie 2011 - Data limita raspunsurilor la intrebari
18 iulie 2011 (orele 17.00) – Data limita pentru predarea proiectelor/ data posta
21 iulie (orele 18.00) – Data limita pentru primirea coletelor prin posta
22-24 iulie 2011 – Jurizarea concursului
26 iulie 2011 – Anuntarea oficiala a rezultatelor concursului
30 iulie 2011 - Festivitatea de premiere a proiectelor castigatoare in incinta Palatului Cultural din Blaj.

Date de contact informatii suplimentare:
Adina Ratiu, manager proiect
[email protected]
[email protected]
0728 232102

Transilvania Fest 2011 se va desfasura in perioada 29-31 iulie pe Campia Libertatii din Blaj.

Transilvania Fest se desfasoara sub inaltul patronaj al Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei si inaltul patronaj international al Altetei Sale Regale Printul Charles de Wales.

Parteneri (mai 2011): Primaria Municipiului Blaj, Consiliul Local al Municipiului Blaj, Consiliul Judetean Alba, StratusMob, Fundatia Caritabila a Familiei Ratiu Londra
Parteneri media (mai 2011): TVR Cluj, Traveller Magazin, Good Food, Zile si Nopti, Radio Romania International, Beyond Transylvania
Parteneri online (mai 2011): enterbrussels.eu, romaniapozitiva.ro, authentictransylvania.com, ecuisine.ro, welcome2cluj.ro
Parteneri de proiect: Universitatea Oxford Brookes, Centrul Ratiu pentru Democratie, West City Hotel, EcoART Fest, Modernism.ro, TNT Brothers, Slow Food Cluj Transilvania

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram