Jantele auto si importanta lor

Jantele auto au o importanta majora in structura oricarui autoturism, imbunatatind considerabil performanta masinii si oferind o structura de sustinere masinii in timpul condusului. Majoritatea soferilor prefera insa sa aleaga un set de jante aliaj strict dupa considerente estetice si doar atat. Jante de aliaj pot fi triate dupa mai multe considerente tehnice si trebuie alese si dupa modul in care imbunatatesc sau nu calitatea condusului.

Cum afecteaza mai exact setul de jante auto stilul de condus:

  • afecteaza siguranta masinii

Daca setul de jante aliaj ales nu este construit la un standard de calitate ridicat si sunt facute compromisuri in alegerea materialelor, exista posibilitatea ca jantele sa nu ofera sustinerea necesara in timpul virajelor sau a condusului sportiv. Un caz extrem poate fi deformarea rapida a buzei jantei atunci cand sufera un soc mecanic (groapa) rezultand in distrugerea jantei. De aceea este important sa rulati doar cu jante aliaj de calitate si originale de la producatori aftermarket de top sau producatorul autoturismului.

  • afecteaza sistemul de franare

In functie de forma lor si a aliajului folosit in constructia anvelopelor, ele permit o buna racire a sistemul de franare sau nu. In cazul unui set de jante tabla, ele nu permit o buna aerisire si sistemul de franare se poate supra incinge. De aceea se recomanda sa optati pentru jante aliaj care permit un trasfer rapid al caldurii si scad considerabil riscul ca placutele sau discurile sa se supraincaleazsca.

  • imbunatatesc sau scad performanta

Jantele din aluminiu sunt de obicei mai usoare si ajuta masina sa accelereze sau sa franeze mai rapid, motiv pentru care performanta masinii este imbunatatita. Acest aspect este important indiferent de stilul de condus, cazurile cand sunteti nevoiti sa franati de urgenta fiind des intalnite in traficul de zi cu zi.

Prin urmare, se recomanda sa rulati cu jante aliaj in stare buna daca aveti un stil de condus sportiv si jante tabla daca aveti un stil de condus preventiv.