Istoria antica a piscinelor

24 iunie 2015
Autor:
S.C. Allproweb Computer SRL-D

“Marea baie” este primul bazin cu apa public din lumea antica. Acesta a existat acum aproximativ 5000 de ani, in Pakistan, si avea aproximativ 12 metri lungime si 7 metri latime, iar adancimea maxima era de 2.4 metri. Cei mai multi cercetatori considera ca acest rezervor a fost folosit pentru diverse ritualuri religioase, pentru purificarea si bunastarea celor imbaiati.

Insa probabil cea mai fabuloasa istorie a piscinelor vine de la greci si romani. Odata cu schimbarea calitatii vietii la ei, datorita cresterii averilor si a standardelor, au aparut si diferite luxuri, precum piscinele. Apa a jucat un rol foarte important in societate pentru mii de ani in perioada antica, iar din aceasta cauza piscinele au ajuns sa fie amplasate peste tot si pentru foarte multe motive. Nu doar ca erau considerate foarte frumoase datorita acelor borduri piscine si imbunatateau aspectul unei proprietati, dar erau folosite si pentru scaldat, sanatate, diverse ceremonii religioase, socializare si multe altele.

In anul 305 d.Hr., romanii au construit din piatra piscina cea mai mare de pana atunci. Aceasta avea incredibila dimensiune de peste 80.000 de mp si era utilizat pentru scaldat. De asemenea, in subsolul lui se faceu niste focuri uriase care sa poata incalzi bazinul.

Grecii si romanii puneau un mare pret pe aspectul piscinelor. Acestea aveau in jurul lor cascade, gradini luxuriante, terase sau alte elemente de decor de lux.

Evident, bazinele au avut o mare importanta in viata cotidiana antica. Acestea erau folosite de persoane de toate varstele pentru numeroase activitati publice si sociale, insa aveau un rol major si in casele burghezilor.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram